Orbán a zsidókat is szóba hozta az izraeli Teva üzemavatóján

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyarországi zsidó közösséget ért veszteségeket is szóba hozta beszédében Orbán Viktor, aki kedden délelőtt az izraeli Teva gyógyszergyártó új üzemének avatásán vett részt Gödöllőn. Orbán szerint az ünnepségen elhangzó magyar himnuszt nem az épp ott tartózkodó magyar miniszterelnök, hanem a Teva izraeli vezérigazgatójának tiszteletére játszották el.

Az új üzem megnyitóján elhangzott magyar himnuszt a Teva izraeli vezérigazgatójának tiszteletére játszották le, nem pedig azért, mert a rendezvényen részt vett a magyar miniszterelnök – monda Orbán Viktor ma délelőtt a Teva gyógyszergyár új gödöllői gyártóüzemének átadásán.

A 22 milliárd forintos beruházással felépített steril centrumban onkológiai készítményeket gyártanak majd, és a magyar piac mellett 70 külföldi országot is ebből az egységből látnak majd el. A gödöllői gyáregység 263 új munkahelyet teremt – hangzott el a megnyitón.

Orbán az üzem felavatásának alkalmából tartott beszédében kiemelte, hogy Magyarország egy olyan ország, amely az elmúlt száz évben rengeteg veszteséget szenvedett el, elvesztette többek között területe egy részét, a zsidó közösség egy részét és a katonaság egy részét is, majd az 1956-os forradalom és szabadságharcot követően 250 ezer magyar embert.

Ha ezek a veszteségek nem sújtották volna az országot, Magyarország sokkal boldogabb, gazdagabb ország lenne – tette hozzá a kormányfő, aki szerint a magyarokban viszont még él a hit, hogy az ország többre képes, bár honfitársainkban él az önsajnálat is.

A gyógyszeripar Orbán szerint Magyarország számára is nagyon fontos szektor, mert az ország is betegséggel küzd, és ez az iparág gyógyírként járulhat hozzá a magyar gazdasághoz. A Teváról azt mondta, bár külföldi, része maradt a magyar életnek, és érzi, hogy az izraeli cég továbbra is a magyar élet része kíván maradni.

Orbán hozzátette, a Teva tanulsággal szolgálhat az egész országnak, mert a vállalathoz hasonlóan nálunk is kevés nyersanyagból kell ipart építeni, amelyet jó szaktudású emberekkel, jól szervezett üzemmel kell megvalósítani.

A kormányfő szintén kiemelte, hogy bár a hírek gyárbezárásokról szólnak Európában, nálunk épp egy olyan üzemet adnak át, amely 263 munkahelyet teremt. Orbán azt mondta, Európában egy ideig azt gondolták, a spekulációból gyorsan meg lehet gazdagodni, és ezt a módszert kell követni, de szerinte tartós sikert nem lehet így elérni, ahhoz ugyanis rengeteg munka kell.

[popup][/popup]