Romney: Amerika újabb konfliktusba keveredhet a Közel-Keleten

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok újabb konfliktusba keveredhet a Közel-Keleten, ha nem hirdet új stratégiát a régióban és ha nem sikerül megakadályozni, hogy a térség káoszba süllyedjen – hangoztatta Mitt Romney republikánus elnökjelölt a The Wall Street Journal hétfői számában megjelent írásában.

Azzal vádolta Barack Obama elnököt: “nem érti meg, hogy egy olyan amerikai politika, amely híján van az eltökéltségnek, agressziót provokálhat és bátorítást adhat a zűrzavarkeltéshez”.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak meg kell védelmeznie saját embereit és szövetségeseit, még szorosabbra kell fűznie az együttműködését Izraellel, amelynek biztonsága nem szenvedhet csorbát, s helyre kell állítania szavahihetőségét a nukleáris áttörésre törekvő Iránnal szemben.

Paul Ryan, a republikánusok alelnökjelöltje hétfőn a bengázi amerikai konzulátus elleni, négy halálos áldozatot követelő támadásért tette felelőssé az elnököt, azt hangoztatva, hogy a támadást, valamint a muszlim országokban működő amerikai képviseletek elleni tiltakozásokat a jelenlegi kormányzat külpolitikájának szélesebb értelemben vett kudarca váltotta ki.

Rámutatott, hogy az amerikai kormány képviselői eleinte nem akarták elismerni, hogy Bengáziban szeptember 11-én terrortámadás történt, s azt állították, hogy az egy muszlimellenes film miatti spontán tüntetésből nőtt ki. Ryan zavarodottnak, lassúnak és következetlennek nevezte Washingtonnak az Amerika-ellenes zavargásokra adott válaszát.

[popup][/popup]