Párizs kiutasítja az iszlámista rendzavarókat?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Franciaország kiutasítja azokat a külföldieket, akik az iszlám nevében megzavarják a közrendet.

Kiutasítással fenyegette meg csütörtökön Franciaország legnagyobb mecsetének az avatásán Manuel Valls francia belügyminiszter azokat az iszlamista külföldi állampolgárokat, akik a muzulmán vallás nevében megzavarják a közrendet.

“Nem fogok habozni kiutasítani azokat, akik az iszlám nevében súlyos veszélyt jelentenek a közrendre és akik, külföldiként a hazánkban nem tartják tiszteletben a törvényeinket és az értékeinket” – jelentette ki a vallásokért is felelős belügyminiszter a nyolc évig épült új strasbourgi nagymecset megnyitásakor. Valls ugyanakkor leszögezte, hogy “nem a rasszizmus és a fundamentalizmus jelenti az iszlámot”.

Az új imahely felavatására az iszlámot és Mohamed prófétát gúnyoló amerikai amatőr film és a francia Mohamed-karikatúrák miatt világszerte szervezett tiltakozások közepette került sor. A belügyminiszter a Párizsban múlt szombatra tervezett megmozdulást betiltotta, ami ritkaságnak számít a francia hatóságok részéről.

“A gyűlöletkeltőknek, az obskurantizmus híveinek, a fundamentalistáknak, azoknak, akik az értékeinket és az intézményeinket akarják támadni és tagadják a nők jogait, nincsen helyük a köztársaságban” – hangsúlyozta Valls. A belügyminiszter üdvözölte, hogy a franciaországi muzulmán vezetők felelősen viselkedtek a tüntetések kapcsán, a franciaországi muzulmánok pedig “bizonyították érettségüket”.

“Ahhoz, hogy valaki francia legyen vagy Franciaországban éljen, senkinek sem kell lemondania vallása gyakorlásáról és megtagadnia gyökereit” – mondta a Barcelonában született, spanyol származású francia kormánytag.

A híres strasbourgi katedrálistól alig két kilométerre épült mecset egy, 1500 személy befogadására alkalmas 1300 négyzetméter alapterületű imateremmel rendelkezik. Az impozáns épület tetejét egy 16 méter átmérőjű rézkupola borítja, de minaretje nincsen. A 10,5 millió euróba kerülő mecsetet 26 százalékban a helyi önkormányzat, 37 százalékban a marokkói kormány és 13 százalékban pedig Szaúd-Arábia és Kuvait finanszírozta. A megnyitó ünnepségen mintegy 1200 vendég volt jelen, köztük a finanszírozó államok képviselői, valamint a franciaországi muzulmán mellett a katolikus, a protestáns és a zsidó felekezetek vezetői.

Strasbourgban becslések szerint mintegy 40-60 ezer muzulmán él, ami a város lakosságának 8-12 százalékát jelenteni. Franciaország hetedik legnagyobb városa eddig több, kisebb alkalmi muzulmán imahellyel rendelkezett, de mecsetje nem volt.

[popup][/popup]