“Az arab vezetők nem urai már a népnek”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy esetleges izraeli támadás következményei

Az Egyesült Államok szerint az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadással a zsidó állam az Egyiptommal és Jordániával kötött békeegyezmények felbomlását kockáztatná.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli politikusra hivatkozva számolt be az amerikai figyelmeztetésről.

E szerint egy Irán elleni esetleges támadás után az arab és általában a muszlim országokban tömegesen vonulnának az utcára. Az illetékes szerint egy ilyen esetben – a nép nyomására – Egyiptom és Jordánia vezetői kénytelenek lennének felbontani az Izraellel 1979-ben, illetve 1994-ben aláírt békeszerződéseket.

“Ma az arab vezetők nem urai már a népnek, hanem az utca uralkodik felettük” – idézte az izraeli tisztségviselő az amerikai figyelmeztetést.

Izrael és a nagyhatalmak szerint az iráni atomprogram katonai célú, bár Teherán ezt tagadja. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az utóbbi időben többször is a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Izrael csapást mérhet az iráni atomipari létesítményekre.

[popup][/popup]