Zsidó kárpótlási pénzeket követel vissza a kormány

Írta: Index/Magyari Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar kormány nem fogadja el az elszámolást

 

Gál András Levente zsidó ügyekben is illetékes, szombaton távozó kormánybiztos egyik utolsó munkanapján közölte az amerikai és az izraeli nagykövetség munkatársaival, hogy a Claims Conference elszámolását továbbra sem tudja elfogadni a magyar kormány. Gal Andras_Levente
Gál András Levente

A hozzájuk jutott pénzt – vagy annak egy részét – pedig visszakövetelik. Ezentúl Budapestről postázzák azoknak a holokauszttúlélőknek a magyar állami kárpótlást, akik nem Magyarországon élnek, és ezzel a New York-i szervezet kimarad a rendszerből.

Több mint egy éve húzódik a vita a holokauszt magyarországi áldozatainak járó magyar állami kárpótlás kifizetéséről. Mint arról tavaly júniusban már részletesen beszámoltunk [1], a magyar kormány nem fogadta el a kárpótlási pénzek kifizetésének elszámolását, vagy legalábbis annak egy jelentős részét. A vita nem oldódott meg a legutolsó elszámolási határidő augusztus 24-i lejártával sem. Ezért egyrészt átalakul a pénz elosztásának rendszere, másrészt felmerült, hogy a már külföldre került állami kárpótlást visszaköveteljék.

Magyarország 21 millió dollárt vállalt

A történet 2007-ig nyúlik vissza, amikor a magyar állam kötelezettséget vállalt, hogy 21 millió dollárt (bő 4,5 milliárd forintot) fizet a holokauszt magyarországi túlélőinek kárpótlására. Az összeget 2008 és 2012 között kell kifizetni, és a pénz háromötödét a magyar állam rögtön az első évben el is utalta.

A pénz elosztása a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) feladata lett, ez a szervezet kapta meg a kormánytól a támogatást. A Mazsök akkori vezetése azonban csak a Magyarország területén élő túlélők kifizetését vállalta, a határon túl élők kárpótlásával pedig a Claims Conference nevű New York-i szervezetet bízta meg. A Claims Conference a magyarországi kárpótlás sokszorosát kitevő német holokausztkárpótlások elosztásával foglalkozó nagy nemzetközi szervezet.

Kétharmad ment New Yorkba

A Mazsök és a Claims úgy állapodtak meg, hogy a magyar állami támogatás kétharmadát a Claims oszthatja el. Úgy vélték, hogy körülbelül ilyen arányban élnek Magyarországon kívül olyan holokauszttúlélők, akik a vészkorszak idején magyar állampolgárok voltak. A Mazsök akkori vezetése úgy vélte, hogy nem tudja felkutatni a nem Magyarországon élőket, és ezért vonta be a Claimst az elosztásba. A Claims Conference eddig mintegy 8,4 millió dolllárt, mai árfolyamon mintegy 1,8 milliárd forintot kapott a Mazsöktől erre a célra.

A kormány nem látja, hova ment a pénz

Az Orbán-kormány már 2010 végén jelezte, hogy kéri az elszámolást, vagyis a bizonyítékokat, hogy a támogatásból kinek mennyi pénz jutott. Egy rövidebb vita után a kormány a magyarországi kifizetéséket elfogadta. Vagyis bizonyítva látták, hogy a Magyarországon élő túlélők rendben megkapták a pénzüket, ami fejenként és évente 30 ezer forintot jelentett 2009-ben és 2010-ben.

A Claims általi kifizetésekről 2011 márciusában készült egy jelentés, amit viszont a magyar kormány már nem fogadott el.

Gyanús tételek

A Claims akkori jelentésének egy része az Indexhez is eljutott, és abban valóban voltak furcsaságok. A New York-i szervezet különböző jótékony szervezetek között osztotta fel a pénzt, és ezeknek az elszámolásai között vannak érthetetlen táblázatok.

Például egy Blue Card Corporated nevű New York-i szervezet, ami elsősorban egészségügyi segítséget nyújt idős zsidóknak, 227 964 dollárt kapott a keretből. Az elszámolás szerint a szervezet tíz embert támogatott, és a számláján elköltetlenül maradt 211 590 dollár.

Az Indexhez került az elszámolás része egy másik fura tétel is. Aszerint egy KDP EZRA nevű prágai szervezet 14 240 dollárt kapott a magyar kárpótlásból, ebből nulla főt támogattak, és megmaradt 7120 dollárjuk. Itt külön felmerül az a kérdés is, hogy vajon hány zsidó költözött Magyarországról Prágába a holokauszt után.

Annak idején próbáltuk felkeresni a fura kimutatást küldő szervezeteket, ezek közül mindössze egy válaszolt megkeresésünkre. Ez a Pesach Tikvah nevű amerikai szervezet volt, amely a kimutatás szerint 157 431 dollárt kapott, de ebből csak 39 ezret költött el, és nulla főt támogatott. Zalman Kotzen, a szervezet képviselője viszont azt mondta, hogy szervezete összesen kétezer magyarországi és erdélyi holokauszttúlélőnek nyújt segítséget: ez egészségügyi ellátást, étel-házhozszállítást és sok egyéb juttatást is jelent. E szerint tehát az elszámolás slendrián volt, de a pénz eljutott a jogosultakhoz.

[popup][/popup]