Szíria: mobiltelefon mentette meg a magyar túszokat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn délelőtt hazaérkezett az a három magyar férfi, akit három arabbal együtt raboltak el két hete ismeretlenek Szíriában – tudta meg a Magyar Nemzet.

A túszokat szombat hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái. A napilap ismerteti, hogy a három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A lap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, s vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy szombaton néhány újságírónak sikerült felvennie a kapcsolatot Ibrahim Hasszánnal Skype-on. A szír férfi részletesen előadta megmenekülésük történetét. Meggyőződése, hogy elrablóik nem kormányellenes lázadók voltak, hanem a jelenlegi szíriai káoszban egyre-másra felbukkanó fundamentalista csoportok egyikéhez tartozhatnak. Beszámolója szerint őket és a magyarokat sem kínozták meg, de fogva tartásuk körülményei miatt folyamatosan életveszélyben voltak. A túszok észrevették, hogy az utóbbi napokban csökkent az emberrablók figyelme, egyre ritkábban ellenőrizték őket, majd eltűntek. Végül ki tudtak szabadulni a pincéből, majd találtak egy mobiltelefont, amellyel az egyik szír férfi a családját hívta. A közelben harcoló kormányhadsereg katonái ezt a hívást mérhették be, s ekkor már célzottan keresték a túszokat – olvasható a napilapban.

[popup][/popup]