Szíria : több száz embert ölt meg a hadsereg az ellenzék szerint

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Szíriai ellenzéki aktivisták azzal vádolták vasárnap a szír hadsereget, hogy újabb tömegmészárlást követett el.

Eszerint szombaton 440 embert öltek meg a reguláris fegyveres erők.

Egy helyi lakos beszámolója szerint a Damaszkusztól délnyugatra fekvő, többségében szunnita muzulmánok lakta Darajában több mint kétszáz holttestet találtak, az áldozatok többségét kivégzésszerűen ölték meg katonák szombaton, amikor házról házra járva kutattak lázadók után. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy 320 holttestet szedtek össze a városban szombat óta.

Nagy felháborodást váltott ki világszerte, amikor május végén a Homsz közelében fekvő Húla városban mészároltak le több mint száz embert, köztük több tucat gyereket a szíriai hadsereg alakulatai.

A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet adatai szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők 440 embert öltek meg szombaton Szíria-szerte, köztük nők és gyermekek tucatjait. Csak Damaszkuszban és térségében legalább 310 ember vesztette életét. A rendszerellenes lázadás tavaly márciusi kirobbanása óta ez a szombat volt az egyik legvéresebb nap.

Az ENSZ becslései szerint több mint 18 ezer, míg az OSDH szerint 25 ezer embert öltek meg Szíriában tavaly március óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több mint kétszázezerre teszi a harcok elől a szomszédos országokba menekült szíriaiak számát.

[popup][/popup]