Szegedi kapaszkodókat keres, és megismerné magát

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Bocsánatot kért Szegedi Csanád jobbikos Európai Parlamenti képviselő a zsidósággal kapcsolatos korábbi megnyilvánulásaiért.

Mindezt Köves Slomó rabbinak mondta, akit még a múlt héten keresett fel hivatalában. A rabbi szerint Szegedi Csanád zsidó származású családtagjaival magyarázta döntését és azt is megígérte, hogy elmegy Auschwitzba is leróni a kegyeletét. Szegedi Csanád is megerősítette, hogy járt a rabbinál, de nyilatkozni nem akart. A Jobbik megkeresésünkre azt mondta: Szegedi Csanád már nem a párt tagja, így oda megy, és úgy dönt, ahogy akar.szegedicsanad2

„Az egész korábbi életét újra kell értelmezni, mindent, amit korábban tanult, tudott, hallott” – maga a rabbi is péntek óta próbálja értelmezni, hogy vajon miért is kereste fel őt a jobbikos politikus. Azt mondja: előzőleg telefonon jelentkezett be hozzá Szegedi Csanád.

Köves Slomó elsőre megdöbbent, majd egykori mesterének segítségét is kérte. Azt mondta: Szegedi Csanád bocsánatot kért korábbi zsidóellenes kijelentéséért és azért, hogy egy szélsőséges párt képviselőjeként politizált.

„Nincs arról szó, hogy ő rögtön a közösség tagja szeretne lenni, tanácsot kért és, hogy szeretne egy önismereti folyamatban kapaszkodókat találni, hogy jobban megismerje azt a hagyományt, ami végső soron a saját családja története” – mondta Köves Slomó.

A rabbi az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy van őszinteség Szegedi Csanád tettében, különösen annak ismeretében, hogy milyen háttérrel rendelkezik. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ugyanakkor úgy látja, a lépés biztosan nem fekete-fehér, hiszen nem mindennap fordul elő, hogy egy szélsőjobboldali politikusról kiderül, hogy zsidó. A rabbi azt mondja, egy lelkiismereti válságban lévő emberről van szó, aki az újratervezés korszakába lépett. Köves Slomó elmondása szerint Szegedi Csanád megtisztulását megnehezíti, ha ez nyilvánosság előtt zajlik. Ugyanakkor az is igaz, hogy Szegedi Csanád bocsánatkérésének a ténye nem maradhat titokban a nyilvánosság előtt – tette hozzá.

Köves Slomó hétfőn egy közleményt is kiadott, melyet az atv.hu-hoz is eljuttatott. Ebben azt írja, hogy Szegedi Csanád sorsa saját kezében van.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kiemelte: Szegedi Csanádot, aki magánemberként kereste fel, rabbiként – származástól és morális előélettől függetlenül – kötelessége volt fogadni mint olyan embert, „aki válsághelyzetbe jutott, és származásával most szembesült”. Hangsúlyozta: egy ilyen találkozás azonban „nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól”.

Emlékeztetett arra, hogy a judaizmus szerint minden ember szabad akarattal bír, és bármikor jóváteheti korábbi tetteit. Úgy fogalmazott: „a jóvátétel, és egyáltalán a megváltozás egy hosszú és göröngyös folyamat, amelynek sok lelki, emberi és közösségi vonzata van”.

Köves Slomó úgy vélekedett, hogy „Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van”, ennek pedig „pozitívan kellene végződnie”. A siker elsősorban rajta múlik, „nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk” – mutatott rá. Kitért arra is, hogy „a téma érzékenysége és az üggyel járó felelősség” miatt szükség esetén a nála „tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit”, Oberländer Báruhot (az EMIH-hel szimbiózisban működő Chabád magyarországi vezető rabbiját – a szerk.) fölkérte „a helyzet szakmai egyengetésére”. Hozzátette: Oberländer rabbi az üggyel kapcsolatban egy tanulmányt adott közre a zsido.com oldalon. A vezető rabbi megítélése szerint ez „a nem kifejezetten mindennapi ügy még messze nem ért véget”.

Szegedi Csanád ügye akkor robban ki, amikor kiderült, hogy felmenői között zsidó származású is van. A jobbikos képviselő anyai nagymamája Auschwitzból, nagypapája – aki már nem él – munkaszolgálatból tért vissza. Családtagjai nagy részét elpusztították a vészkorszakban.

A nagyszülők saját lányuk, Szegedi Csanád édesanyja elől is eltitkolták származásukat. Amikor ez kiderült, Novák Előd, a párt alelnöke lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, mert feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról. Szegedi végül maga mondott le minden Jobbikban betöltött pozíciójáról, egyedül uniós mandátumát tartotta meg. A Híradó által megkérdezett társadalomkutató szerint Szegedi Csanád jól döntött.

„Eldöntötte, hogy az előrelépés és nem a regresszió, a visszalépés mellé áll. Ez élettanilag nagyon pozitív egy ember életében” – fogalmazott Huncsik Péter író.

Szegedi Csanád azt is mondta: el fog menni Auschwitzba is azért, hogy lerója kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt.

[popup][/popup]