Elhunyt Zwack Péter, az Unicum tiszteletbeli elnöke

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Zwack Péter 85 éves volt, Olaszországban érte a halál.

Zwack Péter szülei Zwack János, az Unicumot gyártó és forgalmazó Soroksári úti Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott.

Zwack Peter

1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett. 1947 végén édesapja tanácsára elhagyta Magyarországot, először Olaszországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol családjával együtt megkapta az amerikai állampolgárságot.

1956-ban a korábbi amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel és Sargent Shriver Jr.-ral létrehozta a „First Aid for Hungary” alapítványt és 120 ezer dollárt gyűjtött a magyar forradalom USA-beli menekültjei számára.

Később egy önálló borimportőr céget alapított New Yorkban, két évvel később egy másik szeszipari vállalat exportigazgatója lett. 1970-ben visszatért Európába, Firenzében telepedett le, és a Zwack Unicum gyártásának és nemzetközi forgalmazásának felügyeletével foglalkozott.

Elsőként tért haza

Még a rendszerváltozás előtt – 1987-ben –, az üzletemberek közt elsőként tért haza Magyarországra, majd 1989-ben a Budapesti Likőripari Vállalattal közösen vegyes vállalatot alapított, Zwack Unicum Budapest Kft. név alatt. 1991-ben a privatizáció keretében visszavásárolta az államtól jogos családi tulajdonát, megalapítván ezzel a Zwack Unicum Rt.-t, amelyben az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban adta át a stafétabotot a hatodik generációt képviselő fiának, Zwack Sándornak, miközben ő megmaradt a vállalat tiszteletbeli elnökének.

Az üzletember 1990-ben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke, 1995 és 1999 között a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, 2003 és 2004 között pedig a Vállalkozók Országos Szövetségének soros elnöke volt. A rendszerváltást követően kinevezték a demokratikus Magyarország első washingtoni nagykövetének, emiatt amerikai állampolgárságáról is le kellett mondania.

Fidesz-SZDSZ képviselő volt

Zwack 1992-1995 között a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnöke volt. 1994-ben, a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon, négy párt közös jelöltjeként (Agrárszövetség, Fidesz, Liberális Szövetség-Vállalkozók Pártja,SZDSZ) lett Kecskemét független országgyűlési képviselője.

Országgyűlési képviselőként támogatója volt többek közt a kábítószer elleni felvilágosító tevékenységet folytató DADA Alapítványnak, parlamenti tevékenységének központjában a feketegazdaság elleni küzdelem volt, és igen aktívan részt vett Magyarország NATO tagságának és az Európai Unióba történő belépésének előkészítésében.

Érdemei, tevékenységei elismeréseként 2002-ben, majd 2004-ben az Év vállalkozójának választották, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztet. 2008-ban Budapest Díszpolgári címével tüntették ki, 2009-ben megkapta a Best of Budapest életműdíjat, 2011-ben pedig az Ernst and Young „Az év üzletembere – Példakép” díját kapta meg.

Zwack Péter első házasságából öt, második házasságából két gyermeke született. Második felesége, az angol származású Anne Marshall is tevékenyen részt vesz a cég életében. Két legfiatalabb gyermeke, Zwack Sándor és Zwack Izabella építik tovább a családi vállalatot.

A gyászhírről a Zwack Unicum Nyrt. kommunikációs ügyeit intéző PR-ügynökség adott ki közleményt.

[popup][/popup]