Kofi Annan feladta Szíriát

Írta: Origo - Rovat: Hírek - lapszemle

Kofi Annan nem vállalja tovább

Az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottja hirdette ki a tűzszünetet, amelyet azonban egyik fél sem tartott be Szíriában. Kofi Annan már nem vállalja tovább a különmegbízotti feladatot.

 

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár a továbbiakban nem vállalja a nemzetközi különmegbízotti feladatot Szíriában. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, Annan úgy döntött, hogy nem újítja meg az augusztus végén lejáró mandátumát. Hozzátette, megkezdte a tárgyalásokat az Arab Ligával Annan lehetséges utódjáról.AnnanKofi Annan különmegbízott és Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára

Kofi Annan április 12-én hirdette ki a tűzszünetet, amelyet azonban egyik fél sem tart tiszteletben. A felkelés kezdete óta megölt emberek 45 százaléka az elmúlt négy hónapban vesztette életét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa két hete hosszabbította meg harminc nappal a szíriai tűzszüneti megfigyelő misszió mandátumát. A mintegy 300 fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt Kofi Annan válságterve alapján küldték Szíriába, hogy vigyázzanak az áprilisban kihirdetett tűzszünetre, amely azonban nem valósult meg. Tevékenységüket június 16-án gyakorlatilag felfüggesztették. A civil megbízottak a politikai párbeszéd megindítását próbálták elérni, szintén sikertelenül.

[popup][/popup]