Obama aláírta a törvényt az amerikai-izraeli biztonsági együttműködésről

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elnök egy nappal azelőtt látta el kézjegyével a jogszabályt, hogy leendő republikánus kihívója, Mitt Romney, aki a kétoldalú kapcsolatok aláaknázásával vádolja őt, látogatást kezd Izraelben.

Obama rámutatott, hogy a törvény hangsúlyozza az Egyesült Államok “megingathatatlan elkötelezettségét Izrael mellett”, és bejelentette, hogy Washington még a héten további 70 millió dollárt folyósít a rövid hatótávolságú rakéták elleni védelemre kifejlesztett izraeli Vaskupola rendszer támogatására. obama
Egyebek között a szíriai helyzetre utalva közölte: Leon Panetta védelmi miniszter hamarosan ismét Izraelbe látogat, hogy a “térségbeli megnövekedett feszültség” közepette az együttműködés elmélyítéséről tárgyaljon.

Barack Obama megerősítette, hogy az Izrael melletti amerikai elkötelezettség “sziklaszilárd”. A Fehér Ház közleménye emlékeztetett arra, hogy az elnök a nehéz gazdasági helyzet ellenére is harcolt azért, hogy Izrael a 2012-es pénzügyi évben is maradéktalanul megkapja az amerikai támogatást, beleértve a rekordösszegűnek mondott, 3 milliárd dolláros katonai segélyt. Az elnök hivatala emlékeztetett rá: egy évvel ezelőtt Obama 205 millió dolláros pótlólagos támogatást biztosított a Vaskupola rakétaelhárító rendszer számára.
A kétoldalú biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló törvénytervezetet a múlt héten erős kétpárti támogatással szavazta meg az amerikai szövetségi törvényhozás. A jogszabály célja, hogy megerősítse Izrael “minőségi katonai fölényét”.
“Kormányzatom számára csúcsprioritás, hogy Izraellel a biztonsági kérdések egész spektrumában elmélyítsük az együttműködést” – jelentette ki Obama az Ovális Irodában a törvénytervezet kezdeményezői és több jelentős amerikai zsidó szervezet vezetőjének jelenlétében.
Mitt Romneyt vasárnap fogadja majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akinek a viszonya feszültté vált Barack Obamával, különösen azután, hogy az amerikai elnök tavaly leszögezte: a leendő palesztin állam határairól való megállapodásnak az 1967-es háború előtti határokból kell majd kiindulnia. Az amerikai vezetés az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az izraeli kormány ne váltsa be fenyegetését és ne mérjen megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire, amelyekben a megítélése szerint az atomfegyver előállítására irányuló erőfeszítések folynak.
Az amerikai zsidó szavazók döntése a november 6-i amerikai elnökválasztáson sordöntő lehet az olyan “csatatér-államokban” (az olyan államokban, amelyekben az egyik pártnak sincsen egyértelmű többsége), mint Florida és Pennsylvania. Obamának 2008-ban a zsidó voksok 78 százalékát sikerült megszereznie, ám a Gallup júniusban közzétett felmérése szerint a támogatottsága ebben a választói csoportban 64 százalékosra csökkent. Romney 29 százalék támogatására számíthat.
Obama elnöki minőségében egyszer sem kereste fel Izraelt, utoljára a 2008-as választási kampány során járt a zsidó államban.

[popup][/popup]