Jobboldali médiafölény és filozofikus Lego-figurák – ilyen a blog 2008-ban

Írta: Hírszerz?  - Rovat: Hírek - lapszemle

A Goldenblog 2008 blogverseny csütörtökön kihirdetett eredményeiből egyéb dolgok is leszűrhetőek a hazai blogszférával kapcsolatban. A blog már itthon sem csak szórakozás, hanem szereppel és tartalommal bíró média-tényező, és közös tudásbázis. 

Magyarország legjobb blogjait díjazták

 Forrás: Hírszerző 

A Goldenblog 2008 blogverseny csütörtökön kihirdetett eredményeiből egyéb dolgok is leszűrhetőek a hazai blogszférával kapcsolatban. A blog már itthon sem csak szórakozás, hanem szereppel és tartalommal bíró média-tényező, és közös tudásbázis. A blogok jelentős közösségszervező erővel bírnak, és a szórakoztató funkciójuk továbbra is viszi a pálmát.

Lezajlott Magyarország idei blogversenye, a Goldenblog 2008, melynek eredményét csütörtökön este hirdették ki. A West Balkán nevű szórakozóhelyen tartott díjátadón tíz kategóriában díjazták a legjobb blogokat, és egy abszolút győztest is hirdettek a kategóriák győztesei között. A 2005 óta megrendezett megmérettetést a HVG online szervezte, és jelentős szponzori gárda sorakozott fel mögé, köztük a legnagyobb hazai blogszolgáltatók, és főképp az informatikai bizniszben érdekelt cégek.

Bár a kissé bénára sikeredett díjátadó, és a viszonylag kisszámú szakmabeli közönség alapján azt gondolhatnánk, hogy a blogolás Magyarországon még mindig néhány egyetemista, számítógép-addikt, és ráérő különc szórakozása, a versenyben induló és díjazott blogok alapján már biztosan kijelenthető, hogy a magyarországi blogszféra kinőtt a lírai önvallomásokkal, és a koliban abszolvált berúgásokkal támadó internetes naplók korszakából.

A versenyzők között több értékes – komolyan vehető tartalmakat publikáló és a honi médiatérben szereplővé váló blog található. Hasonlóan pozitív dolgokat lehet elmondani a dizájnról és a formai, kivitelezési elemekről is. A másik egyértelmű pozitívum, hogy már nem csak a szalacsis-polgárjenős hülyeségeket tálaló blogok köré szerveződik jelentős közösség.

Anti-világ

Miközben a megcsontosodott ősjobberek még mindig a baloldali médiafölénytől rettegnek, a blogoszférában előretört a jobboldal. A mainstream blog kategória első helyét a Konzervatórium szerezte meg, második helyen pedig a Reakció végzett. Mindkét blog köré nagyszámú közösség szerveződött az utóbbi év leforgása alatt, és mindkét blogról elmondható, hogy bár alapvetően jobboldali-konzervatív értékeket képviselnek, a stílusuk és a hozzáállásuk távol áll a (jobboldali) pártpolitizálás minőségétől.

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a komplex kategória győztese, a Judapest.org. A közéleti-kulturális tematikájú zsidó közösségi blogról szintén elmondható, hogy a hazai zsidóság “hivatalos” képviselőnek, főképp a Mazsihisznek igyekszik hangnemben, témaválasztásban, véleményalkotásban alternatívát állítani. Ezt jól példázta a tavaly év végi “flódni-ügy”, mellyel a Judapestnek sikerült az újságok címlapjaira kerülnie, és kivívnia a Mazsihisz haragját.

 Aki szereti a közhelyeket, annak érdemes elmondani, hogy amennyire a “XXI. század terméke” a blog, annyira a blogger is. Bár jópáran vannak az idősebb generációkból, akik blogírásba kezdenek, elmondható, hogy a bloggerek között jelentős mértékben képviselteti magát az az utóbbi években kialakult réteg, mely az iskolás-fiatalkor és a felnőttkor közti szélesedő intervallumban létezik, diplomával még nem, állással már rendelkezve, félig a családdal, félig saját egzisztenciát teremtve.

Újvidéktől Debrecenig

Külön kategóriában versenyeztek a hírblogok. A hírbloggerek egy adott, általában sokakat érintő témában publikálnak folyamatos információkat, mint például a BKV-nál elkövetett visszásságokra vadászó, nem egy esetben sikeresen reklamáló BKV Figyelő. A kategória győztese Bálint Csaba újságíró Serbia Insajd nevű blogja lett. Bálint Csaba Szerbia mindennapjairól írja széles tematikájú bejegyzéseit, olyan információkkal, melyek a sajtóban nem jelennek meg. Blogját nem csak kategóriagyőzelemmel, hanem az összetett győzelemmel is díjazták.

A helyi.érték kategóriában a Serbia Insajdhoz hasonló blog nyert. Mint minden hasonló és viszonylag új dologban, a blogoszférában is érezni a Budapest-centrikusságot. Szerencsére a helyi.érték győzelmét ennek ellenére a Basahalom Boulevard szerezte meg, egy lokálpatrióta, városvezetés-kritikus “Debrecen-blog”.
Vagy erősek a lobbistái, vagy tényleg ennyire beindult a gasztronómiai blogolás, mindenesetre a versenyen külön mezőnyben indultak az evéssel-ivással foglalkozó blogok. Itt az Ízbolygó nyert, egy olvasmányos-kitekintgetős formában prezentált receptblog.

Grafomán informatikusok előnyben

Mint arról szó volt, a hazai blogmezőnyben már nem csak a szórakoztató-művelődő-közéleti blogok működnek. Az IT-blogok és a tanácsadói blogok egyaránt szakmai információszerzésre, tanácsadásra, tapasztalatcserére használhatók. Nyilván nem meglepő, hogy az informatikusoknak saját kategóriájuk volt. Itt a kocka nyert, melynek szerzői szórakoztató és hasznos informatikai híreket és érdekességeket egyaránt posztolnak. A tanácsadói kategóriát Berényi Konrád marketing tanácsadó munkájának blogverziója, az onlinemarketing nyerte.

A szórakozás és a fotóblogolás kapott még külön kategóriát a néhol kissé nehezen érthető kategorizálásban. Alapvetően a fotóblogolás is szórakoztató műfaj, annak aki nézi, de mivel elég népszerű a profi és az amatőr fotósok között is, ezért kaphatott külön szekciót. Itt Hajdú Tamás nagybányai fotós főképp állatokkal és különleges fotótémákkal foglalkozó blogja nyert.

A szórakozás kategóriát a meghatározhatatlan – kisszínes – tematikájú miafene.hu nyerte. Személyes kedvencünk azonban nem ez, hanem a legoember blog, ahol filozofikus hajlamú Lego-figurákkal történnek időnként nehezen befogadható dolgok.

A cikk írója a Konzervatórium vendégszerzője, és az Antagon blogközösségének tagja

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]