A Mazsihisz feljelentést tett az egri „listaügyben”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

A szövetség MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írták: a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és egyebek mellett a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját veti fel. Ezért arra kérik a főügyészséget, hogy rendeljen el nyomozást annak megállapítására, hogy kik követték el ezt a cselekményt, és hogy gondoskodjanak az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásáról.

aszek 610 310.jpg.ashx Hozzátették: annak, hogy egy magyar város vezetése faji alapú megkülönböztetést alkalmazott, nemcsak politikai, hanem jogi következményei is kell hogy legyenek.

A szövetség szerint a stop.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatóját, mert “büdös zsidónak tartották”. Állásfoglalásuk szerint “egy modern demokrácia nem tűrheti el, a helyi közhatalom birtokosai személyi döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott személy szerintük zsidó-e vagy sem”.

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról a birtokába került jegyzőkönyvek alapján, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért lekellett mondania a művész Villon-előadását.

A stop.hu állítása szerint a birtokukba került az önkormányzat egyik bizottságának ülésén készült hangfelvétel, és erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg hétfőn arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert az baloldali, továbbá arról is, hogy a közgyűlés kulturális bizottságának tavaly szeptemberi ülésén egy lista elkészítése is szóba került. A nyilvánosságra hozott hangfelvételen egyebek mellett az hallható, hogy Székhelyi József színészt az ülésen “egy SZDSZ-es, büdös zsidónak” nevezik.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottságát az úgynevezett listaügyben. A politikus leszögezte: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz “nemkívánatos művészekről” készült tiltólista.
 

[popup][/popup]