Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikai űrtechnológia segítségével digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, amelyek azután felkerülnek az internetre – jelentette be az Izraeli Régészeti Hivatal.

Forrás: STOP

 

A projekt, amelynek során pergamentöredékek ezreit és 900 különálló tekercset kell digitalizálni, körülbelül öt évet vesz igénybe. A cél, hogy a kétezer éves iratok mindenki számára hozzáférhetővé váljanak.

“Felfedezésük óta első ízben a holt-tengeri tekercsek egy kattintással elérhetővé válnak” – hangsúlyozta a Pnina Sor, az Izraeli Régészeti Hivatal konzerválási osztályának vezetője.

A szakértők már régóta panaszkodnak, hogy nagyon kevés kutatónak van lehetősége tanulmányozni a tekercseket. Az utóbbi években már történtek lépések, hogy javítsák a hozzáférést e páratlan dokumentumokhoz, amelyeknek sok töredékét mind a mai napig nem sikerült megfelelő módon azonosítani és kategorizálni.

A holt-tengeri tekercsek digitalizálása során olyan amerikai űrtechnológiát alkalmaznak, amelyet az égitestek korának megállapítására használnak. A legkorszerűbb képalkotó technológia, beleértve az infravörös fotografálást, “visszahozhatja” az évszázadok során elhalványult írásjeleket. Az 1950-es években már lefényképezték a tekercseket infravörös fényben, ám a technológia azóta sokat fejlődött. Hogy megvédjék a tekercseket, olyan felszerelést használnak, amely a minimumra csökkenti a fényexpozíciót.

Az első holt-tengeri tekercseket 1947-ben fedezte fel egy barlangban egy fiatal beduin pásztor, aki elbitangolt birkáit kereste. Az i.e. 250 és i.sz. 70 közötti időből származó 900 tekercset – több mint 15 ezer bőr- és papiruszdarabon – 1947 és 1956 között találták 11 barlangban a holt-tenger nyugati partján. A legismertebbek közülük a kumráni tekercsek, amelyek egy ősi település romjai közelében, Hirbet Kumránban kerültek elő, Jerikótól 15 kilométerre délre. A tekercseket vélhetően az esszénusok, egy szigorú és elszigetelt zsidó szekta tagjai írták.

A korabeli idők héber bibliájába bepillantást engedő iratok felfedezése a XX. század egyik legjelentősebb régészeti szenzációjának számított. Ézsaiás könyve az egyedüli teljes bibliai könyv a holt-tengeri tekercsek között.

Az Izraeli Régészeti Hivatal, amely a holt-tengeri tekercsek állagnak megóvásáért felelős, időnként megengedi a nagyközönségnek, hogy megtekintsen e dokumentumok közül némelyet. Legutóbb ez év májusában Izrael állam megalapításának 60. évfordulója tiszteletére kiállították Ézsaiás könyvét.
 

[popup][/popup]