Tavaszi beindulás – Negyed6Negyed7 Fesztivál

Írta: Fidelio - Rovat: Hírek - lapszemle

A Negyed6Negyed7 Fesztivál idén április 6. és 14. között is egy rakat programmal vár – a Marom Klub Egyesület és a kapcsolódó helyszínek szervezői Pészach apropóján közösségi és kulturális eseményekkel töltik meg a zsidónegyedet: lesznek kiállítások, városi séták, koncertek és persze beszélgetések is.

A tavaszi Negyed6Negyed7 Fesztivál fókuszában a közösségteremtő helyek és a térteremtő közösségek állnak. A szervezők hite és üzenete, hogy alulról szerveződő módon, civilek bevonásával is lehetséges közösen alakítani a negyed történetét és arculatát. A téma aktualitását adja, hogy az elmúlt években sorra zártak be, alakultak át, vagy kényszerültek költözésre olyan várostörténeti szempontból is meghatározó közösségi színterek, mint a Tűzraktér, a Kultiplex, a Gödör Klub, a Trafó és a sor még hosszan folytatható lenne.

A szervezők célja nem a kesergés és még csak nem is a régi szép emlékek felidézése, hanem olyan közösségi aktivitások bemutatása és ösztönzése, melyek segítségével mi, városlakók nem elszenvedői, de aktív alakítói is lehetünk a bennünket körülvevő társadalmi és kulturális környezetnek.

tavaszinegyed6_negyed7-12_04.jpg

A télen nagy sikert aratott városi séták hagyománya folytatódik, ezúttal a városrész multikulturális vonatkozásait, a negyed szakrális épületeit, a száz éves bérházak és paloták világát fedezhetik fel a vállalkozó szelleműek. A Bálint Ház kincskereső túrát indít a városban, az Izraeli Kulturális Intézet és a Mózes Ház pedig vallási programokkal várja a városlakókat. A Hét a hétben színházi eseménysorozat részeként a budapesti zsidónegyed történetei elevenednek meg Sarah Gancher new yorki drámaíró szövegein keresztül. A helyspecifikus eseményekben generációk és helyszínek, múlt és jelen kerülnek párbeszédbe egymással. Gancher két évet élt Magyarországon, melynek révén különleges nézőpontból képes láttatni a magyar valóságot darabjaiban, melyek közül a Széder felolvasó-színházi keretek között lesz látható a fesztiválon. A Sirály Közösségi Tér alternatív Széder estet tart, és világzenei programok sokaságát rendezi meg. A fesztivál talán legérdekesebb momentuma pedig egy híres kanapé kalandos életét dokumentáló fotó kiállítás és installáció lesz a Kisüzem és a Sirály közös szervezésében.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg
 

[popup][/popup]