Lengyelországban a náci kísérletekről nyílik kiállítás

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Német kiállítás nyílik a nácizmus idején tervezett tudományos kísérletekről Lengyelországban, a Német Kutatási Alapítvány (DFG) által összeállított tárlaton bemutatják a német tudomány és a hitleri politika szoros összefüggéseit a második világháború idején megszállt közép-kelet-európai térségben.

A hat év alatt 26 német városban bemutatott vándorkiállítással a DFG saját történetének legsötétebb lapjait is feltárja, mert az 1920-ban alapított szervezet volt a régió etnikai szabályozására irányuló náci kutatások egyik fő pénzügyi támogatója – olvasható a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

A kiállítás egyik fő témája az általános keleti terv (Generalplan Ost), amely szerint 25 év alatt ötmillió németet telepítettek volna át Lengyelország és a Szovjetunió megszállt területeire a több millió ottani szláv és zsidó leigázása, elüldözése vagy megsemmisítése után. Az elképzelést Konrad Meyer agronómus professzor dolgozta ki és javasolta 1942-ben Heinrich Himmlernek, a SS vezetőjének.

A kiállítás szervezői hangsúlyozzák, hogy Meyer koncepciója nemcsak a náci politika bűnös mivoltát, de a nemzeti szocialistákkal együttműködő szakértők gátlástalanságát is leleplezi: a DFG is alkalmazkodott a náci rezsim elvárásaihoz és finanszírozta például a német faj felsőbbrendűségét bizonyító kutatásokat.

Az áprilistól október elejéig Lengyelország több városát bejáró kiállítás a keleti terv eredete és elképzelései mellett a kilakoltatások, áttelepítések és népirtás valóságát is bemutatja. Védnökségét Ewa Kopacz, a lengyel parlament házelnöke és Norbert Lammert, a Bundestag elnöke vállalták. Az április 17-re tervezett hivatalos megnyitóján a lengyel és német parlament, valamint a DFG, az IPN és a lengyel tudományos akadémia (PAN) képviselői is részt vesznek.
 

[popup][/popup]