Scheiber Sándor díjátadás – furcsaságokkal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Példátlan eset történt a Scheiber Sándor-díj odaítélésekor. Eleve több hetet késett a díjátadó ünnepség, a kuratórium által előterjesztett listáról pedig a minisztériumban kihúzták Iványi Gábor lelkész nevét.

Látszólag nem tartogat sok izgalmat az MTI híre: Shaul Shaked, a jeruzsálemi Héber Egyetem professor emeritusa kapta idén a Scheiber Sándor-díjat, amelyet – Navracsics Tibor miniszter nevében – Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át a tudósnak szerdán Budapesten.

Csaknem elsikkadt a tudósítás későbbi része, amely botrányos körülményeket tár fel. A lényegre a Klubrádiónak nyilatkozó Karsai László történész hívta fel a figyelmet.

Ismét az MTI-t idézzük. Komoróczy Géza orientalista, a díj kuratóriumának tagja az ünnepségen emlékeztetett arra: 1996, a díj alapítása óta ez az első év, hogy a díjat nem a főrabbi halálának évfordulóján (március 3-án), hanem több hetes csúszással adják át, “kizárólag a minisztérium hibájából”. Az is példa nélküli, hogy a kuratórium által előterjesztett névsorból a minisztériumban bárkit is kihúzzanak, most ez történt Iványi Gábor lelkésszel.

A harmadik jelölt, Kecskeméti Károly tudós pedig elutasította, hogy a mostani kormány képviselőjétől vegyen át díjat – mondta Komoróczy. (Kecskeméti Károly a lapunknak írt levelében ezzel szemben azt állította:  “a közleménynek ez a mondata a mai közéleti feszültség következménye, nem felel meg a valóságnak. A díjat nem politikai, hanem szomorú családi ok miatt voltam kénytelen elhárítani. Nem gondoltam politikára, családom iránti erkölcsi kötelességemet teljesítettem.”)

Az MTI híradásából kiderül, hogy Szászfalvi László nem is próbálta cáfolni Komoróczy professzor állításait.

Az államtitkár az ünnepségen így reagált: “ma itt az a dolgunk, az a küldetésünk, hogy a kitüntetett professzor úrnak gratuláljunk. (…) Szeretném továbbra is jelezni, hogy Magyarország kormánya a szellemi, lelki, kulturális értékeket nemcsak megbecsüli, hanem támogatja, szeretné tovább erősíteni mind Magyarországon, mind külkapcsolatainkban”.

A rendezvényt máskülönben Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi nyitotta meg. Az eseményen jelen volt többek között Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Scheiber Sándor lánya, Scheiber Mária is.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek. Az 1913 és 1985 között élt Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész, a nyelvtudományok doktora, a budapesti Rabbiképző Intézet újjászervezője és igazgatója, a neológ zsidóság egyik kiemelkedő alakja volt.

Azt már mi tesszük hozzá: Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője korábban tiltakozó akciókat szervezett a jogsértőnek tartott új egyházügyi törvény ellen, több ellenzéki demonstráción is felszólalt. Egyházát a jobboldali többségű parlament indoklás nélkül megfosztotta az egyházi státusztól, annak ellenére, hogy a jelek szerint mindenben megfelelt a törvényi feltételeknek.
 

[popup][/popup]