Győz a diplomácia vagy katonai akció Irán ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„A katonai akció az utolsó alternatíva, ha minden más kudarcot vall” – mondta Panetta az Izraelt támogató legnagyobb amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán.

„De ne tévedjünk, ha minden más kudarcot vall, cselekedni fogunk” – figyelmeztetett a Pentagon vezetője.

Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója példákkal támasztotta alá, hogy Barack Obama amerikai elnök kész erőt alkalmazni az amerikai nemzetbiztonsági érdekek biztosítása érdekében, egyebek mellett megemlítve, hogy tavaly májusban különleges egységeket küldött Pakisztánba az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden likvidálására.

 

panetta_netanjahu_03_07.jpg

 

„Ahogy azt az elnök világossá tette, az Egyesült Államok nem blöfföl” – hangsúlyozta Leon Panetta.

A Pentagon vezetőjének beszéde előtt a republikánusok három elnökjelölt-aspiránsa – Mitt Romney, Rick Santorum és Newt Gingrich – az AIPAC-konferencia egymást túllicitálva, videó-üzenetben biztosította Izraelt a támogatásáról.

Sajtóértesülések szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn a Fehér Házban kijelentette Obama elnöknek, hogy Izrael még nem hozott döntést az iráni nukleáris létesítmények megtámadásáról.

Úgy fogalmazott, “Soha nem engedem, hogy népem a megsemmisítés árnyékában éljen. Az izraeli kormányfő arról is beszélt, hogy a zsidó állam évekig várt, hogy Irán atomprogramját szankciókkal és a diplomácia eszközeivel leállítsák. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre és történelmi példával indokolta a cselekvés szükségességét.”

 

 

Benjamin Netanjahu kezében egy 1944-ben íródott levél másolatát tartotta az AIPAC konferenciáján. A levélben amerikai tisztviselők elutasították zsidó vezetők azon kérését, hogy bombázzák le az auschwitzi náci haláltábort. Az amerikaiak akkor arra hivatkoztak, hogy a hadművelettel csak provokálnák a németeket. Az izraeli kormányfő párhuzamot vont az akkori és a mostani, Irán megtámadását ellenző érvek között.

Az amerikai vezető hangsúlyozta, hogy a diplomáciának van még ideje eltéríteni Iránt attól, hogy nukleáris fegyverhez jusson.

 

 

[popup][/popup]