Magyar-izraeli megállapodás: az antiszemitizmust kifogásolta a nagykövet

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Kutatás-fejlesztési megállapodást tervez Magyarország és Izrael, a dokumentumot a jövő év elején írhatja alá a két ország – mondta Aliza Bin-Noun nagykövet hétfőn Budapesten az MTI-nek.

Forrás: Hírszerző

 

A megállapodás célja, hogy együttműködésre ösztönözze a két ország vállalkozásait, különösen az információtechnológia és a telekommunikáció terén. A tervek szerint az izraeli és magyar cégek állami támogatásban is részesülhetnek, ha közösen pályáznak egy-egy projekttel – mondta Aliza Bin-Noun, azt követően, hogy látogatást tett a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora értékű lesz a megállapodás – tette hozzá. Az együttműködési megállapodás nem egyedi: Izrael számos más országgal kötött már ilyen szerződést – hangsúlyozta Aliza Bin-Noun.

A két ország között jelenleg is élénkek a gazdasági kapcsolatok: az izraeliek az öt legnagyobb befektető között vannak Magyarországon. A nagykövet arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt egy évben növekedett az antiszemitizmus Magyarországon. Ez ellen a kormánypártok és az ellenzék is felemelte szavát.

Ez azonban nem elég, még jobban hangsúlyozni kell, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlan. Az antiszemitizmust egyre többen egyre kevésbé leplezik mostanában Magyarországon – fűzte hozzá.

Számos konkrét példa van az antiszemitizmus erősödésére Magyarországon, elég csak a Magyar Gárdára gondolni, vagy a szélsőjobboldali megnyilvánulásokra utalni egyes napilapokban, internetes portálokon és televízióadókon – mondta az izraeli nagykövet.
 

[popup][/popup]