Moreno Pincas kiállítása a Ráday Galériában

Írta: EduCafe - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar nagyközönség most találkozhat először, ráadásul párhuzamosan két helyszínen is, Moreno Pincas rendkívül intenzív, ha nem is a legújabb trendeket követő, de mégis is nagyon lendületes és fiatalos festészeti világával.

 

Forrás: EduCafe

 

A magyar nagyközönség most találkozhat először, ráadásul párhuzamosan két helyszínen is, Moreno Pincas rendkívül intenzív, ha nem is a legújabb trendeket követő, de mégis is nagyon lendületes és fiatalos festészeti világával. Pincas 1936-ban született Bulgáriában, ahonnan 1949-ben emigrált Izraelbe. Művészeti tanulmányait Tel-Avivban és Párizsban végezte. Ez a kettőség máig megmaradt életében, hiszen felváltva él hol Izraelben, hol pedig a francia fővárosban.

Párizs nemcsak témát szolgáltat Pincasnak, hanem hallatlanul gazdag művészeti tradíciót is. Pincas elnyert több komoly művészeti díjat, és igen rangos francia, egyesült államokbeli és izraeli gyűjtemények őrzik az alkotásait.

Moreno Pincas festészete észre véteti és zavarba ejti a nézőit. De ez a zavarba ejtés nem egy immorális gesztus, és nem is jár kellemtelenségekkel, sokkal inkább egy olyan pozitív inger, amelyet a művész sajátos látásmódja idéz elő: ez a zavarba ejtő látásmód lesz Pincas festészetének egyik fontos szubsztanciája.

Amit látunk, amit Pincas láttat velünk, az esetek többségében, maga a nyüzsgő derű, kellem és vitalitás; az ünnep, az ünnepi áhítat. Olyan képkockákat mutat meg a világról, amelyek pozitív érzeteket keltenek bennünk. Egyrészt, mert mennyei dolog jókat enni, buja kávéházakban ücsörögni, heverészni a ligetben, avagy tapsolni a manézsban ügyeskedő állatidomárnak, ahogy elégedettséggel, boldogsággal szolgál, csak egészen máshogy, egy szakrális térben, egy zsinagógában átimádkozni magunkat a transzcendensbe. A pszichikai, antropológiai tényezők mellett a képek azzal is pozitív energiákat szabadítanak fel, hogy olyan látványvilágot testesítenek meg, olyan tematika csomagokat kínálnak, amelyek egybeesnek kulturális tapasztalatainkkal, azok meg egy hatalmas közösség, a nyugati civilizáció, tagjává emelnek bennünket.
(Hemrik László)

A tárlatok összevont megnyitójára 2008. szeptember 4. (csütörtökön) este 19:00 órakkor kerül sor a La Galerie Sofitel -ben. (1051 Budapest, Roosevelt tér 2.)

A kiállítás megtekinthető hétköznap 11:00 és 18:00, szombaton 10:00 és 14:00 óra között a Ráday Galériában szeptember 1-je és 26. között.1092 Budapest, Ráday utca 8.

 

[popup][/popup]