Berlin: a város felfüggesztette a zsidó közösség támogatását

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Berlin város elöljárósága leállította a zsidó közösségnek rendszeresen fizetett járulék folyósítását, mivel a közösség nem tudta kielégítően dokumentálni költségvetését.

A tízezer bejegyzett taggal működő Gemeinde éves költségvetése mintegy 5.5 millió euró. A vitát az okozta, hogy a város a 300 alkalmazott fizetési listáját szerette volna látni, de ezt nem kapta meg. Válaszul leállította a kifizetéseket.

Gideon Joffe

Gideon Joffe

Berlin város vezetésének szóvivője igen diplomatikusan nyilatkozott a Forward című amerikai hetilapnak: „Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen értéket képvisel a zsidóság a fővárosban. A város tárgyal a zsidó közösséggel, hogy ezt a pénzügyi kérdést mihamarabb, konstruktív módon megoldjuk.”

A közösség egyes tagjai kifogásolják vezetőjük eljárását. „A közösség szinte teljes egészében az állami pénzektől függ, nem szabad kapcsolatainkat veszélyeztetni a legnagyobb adományozóval” – vélekedik Sergei Lagodinski ügyvéd, a 21 fős vezetőség tagja.

Gideon Joffe, a közösség vezetője a Forward újságírójának nyilatkozva elismerte, hogy a 2013-as adatok hiányoznak. Lagodinski szerint az adatokat még ők sem ismerik.

Miután az alkalmazottakat ki kellett fizetni, a közösség kölcsönt vett föl, melyre ingatlanvagyona volt a fedezet. Erre az elöljáróság 2/3 arányban megadta a felhatalmazást, ám a kisebbség olyan hevesen tiltakozott, hogy az kölcsönös sértegetésbe, majd fizikai erőszakba torkollott. A rendőrség is megjelent, a résztvevők testi sértésért kölcsönös feljelentéseket tettek.

A lesújtó fejleményeket – melyről a berlini der Tagesspiegel is beszámolt – számos zsidó személyiség élesen kritizálta. Deidre Berger, az American Jewish Committee vezetője szerint „zavaró a berlini zsidó közösség pénzügyeinek átláthatatlansága, az eljárási szabálytalanságok és a megfélemlítés, mint eszköz alkalmazása, ideértve a fizikai erőszakot is”. Figyelmeztetett, hogy a közösség jó hírét mindezek után nehéz lesz helyreállítani. Joffe, illetve a Lagondinski vezette ellenzék kölcsönösen egymást vádolja az erőszak kirobbantásával.

A zsidó közösség már közel hatmillió euróval tartozik a városnak, korábbi gazdálkodási ügyetlenségek következtében. Ám a június 6-ra időzített újabb tanácskozáson a pénzügyi kérdések nem is szerepelnek.

Joffe az ellenzéket inti civilizált magatartásra, akik azonban a vezető autoriter stílusát és a gazdálkodás átláthatatlanságát hánytorgatják föl. „Joffe olyan, mint egy uralkodó” – mondják egyesek.

A mostani elnök havi tízezer eurós fizetést vesz föl, miközben elődje, a mostani ellenzékhez tartozó Lala Susskind önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül végezte munkáját.

 *

Az okokat keresve – az elnök személyén túl – fölemlítik a közösség merev irányítási rendszerét. Ezt még egy kis közösségre szabták, miközben – az „orosz” bevándorlás óta – a berlini zsidóság igen heterogénné vált. Ideje lenne a közösség struktúráját demokratikusabb, föderatív szellemben átalakítani.

 

[popup][/popup]