Csehország – több az antiszemita incidens, de még mindig nagyon kevés

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Megháromszorozódott tavaly Csehországban a zsidóellenes megnyilvánulások száma, az antiszemita megnyilvánulások elsősorban az interneten láthatóak – állítja a csehországi Zsidó Hitközség a tavalyi tevékenységéről kiadott jelentésében.

 A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint ennek legfőbb oka az izraeli-palesztin viszonyban növekvő feszültség, a cseh kormány Izrael-barát politikája, valamint a zsidó származású Jan Fischer elnökjelöltsége. Fischert származása miatt a sajtóban és a főleg az interneten sok támadás érte.

Jan Fischer

Jan Fischer

A Zsidó Hitközség tavaly hat zsidó vagyon elleni támadást jegyzett fel, míg zsidó személyek bántalmazásáról nem tud. Egy évvel korábban öt vagyon elleni és egy személy elleni támadást történt Csehországban.
A világhálón azonban szóban és képben is elszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások. Míg 2011-ben a hitközség 26 ilyen cikket, képet, illetve videót talált az interneten, tavaly már 82-t.”A zsidóellenes megnyilvánulások számát és jellegét tekintve azon államok közé tartozunk, ahol a helyzet nagyon jó. Például Magyarországgal vagy Görögországgal összehasonlítva, ahol a zsidóellenes gyűlölet megnyilvánulásai a közéletbe is begyűrűznek” – jelentette ki Josef Munk, a Zsidó Hitközség elnöke.

Az ellenséges megnyilvánulások számának növekedéshez a hitközség szerint hozzájárult az egyházi kárpótlásról szóló törvény elfogadása is. “Ez okot adott az egyházellenes gyűlölet megnyilvánulásaira, részben a zsidó közösség ellen is” – vélekedett Munk.

Az antiszemitizmus a januári elnökválasztási kampányban is megnyilvánult, főleg Jan Fischer jelöltségével összefüggésben. “Ezek a jelenségek azt bizonyítják, hogy a cseh társadalom egy részében különböző formákban él a mások elleni látens türelmetlenség” – tette hozzá Munk.

A Zsidó Hitközség internettel kapcsolatos megállapításait a belügyminisztérium jelentése is megerősíti, amely szerint a cseh szélsőségesek egyre inkább az interneten nyilvánulnak meg.

A csehországi antiszemita megnyilvánulásokat a Zsidó Hitközség az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott meghatározása alapján ítéli meg, így adatai eltérnek a cseh rendőrség adataitól, amely csak a bűncselekményeket regisztrálja.

[popup][/popup]