Turulszobor avatás: a katolikus egyház sem vesz részt!

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Katolikus Egyház sem képviselteti magát a XII. kerületi turulszobor hétvégi avatásán – mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szombaton. A református és az evangélikus egyház szerdán közölte, hogy nem vesz részt hivatalosan a szobor megáldásán.

Forrás: STOP

 

Mohos Gábor, az MKPK titkára az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy “hivatalos tudtuk nincs az ügyről”, a vasárnapi ceremóniáról csak informális úton értesültek. Tudomásuk szerint a meghívón szereplő Ladocsi Gáspár sem vesz részt az ünnepségen és az MKPK felé egyik püspök sem jelezte hivatalosan részvételi szándékát.

Az MKPK ezenkívül egyik katolikus paptól sem kapott megkeresést a turulszobor megáldásán való részvétel ügyében – tette hozzá Mohos Gábor. A Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) szerdán közölte az MTI-vel, hogy nem vesz részt hivatalosan a szobor megáldásán.

Fabiny Tamás, a MEE Északi Egyházkerületének püspöke rávilágított: minden lelkésznek püspöki engedélyt kell kérnie a területileg illetékes elöljárótól a nyilvános politikai, illetve közéleti szerepléshez a hatályban lévő egyházi jogszabályaik szerint.
Az Istenhegyi és Böszörményi út sarkán álló turulszobor területileg az Északi Egyházkerülethez tartozik, de őt senki nem kereste meg ilyen irányú kéréssel, így a program hivatalos meghívóján szereplő Smideliusz Zoltán volt zsinati elnök sem. Az MTI információi szerint Smideliusz Zoltán az esemény időpontjában érkezik meg külföldről. “Nem nagyon ízlésem szerinti a turulszobor megáldása” – fogalmazott az evangélikus püspök.

Szabó István, az MRE Dunamelléki Egyházkerületének püspöke az MTI-nek adott nyilatkozatában cáfolta, hogy Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök – aki tavaly augusztusban a Magyar Gárda zászlóját megáldotta – részt vesz a turulszobor vasárnapi megáldásán.

Az emlékművet a második világháború polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állította a XII. kerületi önkormányzat az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az engedély nélkül emelt szobor fennmaradását támogatók illetve a lebontását sürgetők között gyakorlatilag azóta tart a jogvita. A hegyvidéki önkormányzat ez év július közepén fordult a Fővárosi Bírósághoz a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal határozata ellen, amiért az nem adott engedélyt a turulszobor fennmaradására. Forgács Imre, a regionális közigazgatási hivatal vezetője augusztus 6-án közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Bíróság elutasította a turulszobor lebontását elrendelő jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet. A határozat ellen az ítélőtáblához lehet fellebbezni.
 

 

[popup][/popup]