A hiba nem az újságokban van

Írta: Metazin - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: Metazin

 

„Nem is olyan régen az újságok voltak a társas élet valutájának (social currency) legfontosabb lelőhelyei. Vegyük például a sportrovatot, amelyet nem csak a megszállott sportrajongók bújtak. A sporthírekre ugyanis az üzleti tárgyalásokon és az első randikon egyaránt nagy szükség volt. Az emberek azért olvasták a sportrovatot, hogy társalgást kezdeményezhessenek” – írja Jack Shafer, a Slate magazin szerkesztője.

Régen mindenki az újságokból tájékozódott. Nemcsak a fontos hírek miatt olvastuk a lapokat, hanem belőlük merítettük a kapcsolatteremtéshez és a könnyed beszélgetéshez szükséges pletykákat is. A híreket egyebek között arra használjuk, hogy „tájékozottnak tűnjünk, tartsuk a kapcsolatot barátainkkal és családunkkal, illetve, hogy feljebb lépjünk a társadalmi ranglétrán” – idézi Shafer az AP hírügynökség nemrégiben készített tanulmányát.

Régen, ha csak pár napig nem olvastunk újságot, nem tudtunk bekapcsolódni a beszélgetésekbe. Ma azonban más a helyzet. Egyrészt már nem csak a napilapokból tájékozódunk, és még csak nem is csupán a televízióból: egyre többen az interneten olvassák a híreket. Másrészt sokszor nem személyesen vitatjuk meg az eseményeket, hanem internetes fórumokon, blogokban, e-mailben és közösségi oldalakon. A társadalmi státuszt sem az jelzi, hogy milyen újságot olvasunk – sokkal inkább az, hogy kiktől kaptunk barátkérőt valamelyik internetes oldalról.

A hiba tehát nem az újságokban van: a világ változott meg, ezért fogy kevesebb napilap. Amiből az is következik, hogy az olvasók további elpártolását csak a világ megváltoztatásával lehetne megállítani.
 

 

 

[popup][/popup]