Izraeli területcsere

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkaphatják Ciszjordánia területének 93 százalékát a palesztinok, Izrael kiüríti a leendő határon túli telepeit, és Ciszjordánia 5,5 százalékát kitevő részt csatol a Gázai övezethez a Negev sivatagból – ajánlotta a Haaretz napilap keddi értesülése szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. 

 

Forrás: HVG

 

Az Izrael által megtartandó 7 százalékban benne vannak a Jeruzsálem körüli telepek, ahol 250 ezer zsidó él. A területcsere részeként Izrael korridort nyitna Gáza és Ciszjordánia között, és a lehetséges palesztin állam két felét összekötő útra nem építenének ellenőrző pontokat, szabad lenne a közlekedés. A folyosó megnyitására és Gáza területének megnövelésére az izraeli ajánlat szerint csak akkor kerül sor, ha az Abbász vezette Fatah visszaveszi a hatalmat Gázában az iszlamista Hamásztól.

A területcsere nem érintené Jeruzsálem keleti felét, ahol Abbász a leendő palesztin állam fővárosát szeretné létrehozni, Izrael viszont egész Jeruzsálemet a sajátjának tekinti. A korrupciós botránya miatt pártja, a Kadima szeptember 17-ei tisztújításán nem induló – és ezzel a kormányfői posztról lényegében lemondó – Olmert a Haaretz szerint részletes ajánlatot tett a palesztin menekültprobléma megoldására is. A palesztinok szerint a területcsere-javaslat nem új és számukra elfogadhatatlan.
 

 

[popup][/popup]