Kósa Lajos és a kuruc.info

Írta: Lázár György/galamus.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hálával tartozom a Galamusnak azért, mert közli Bolgár György Megbeszéljük című rádióműsorának leiratait. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke 2012. november 30-án a Bolgár-műsorban akövetkezőket mondta:

„Magyarországon furcsa módon ugye bennünket a náci, a neonáci eszmék ügyében a leghevesebben mindig az Egyesült Államok szokott megszólítani, hogy azonnal intézkedjünk és csináljunk valamit. Na most hol van az az internetes fórum és annak a szervere, ami a legvadabb neonáci eszményeket terjeszti Magyarországon? Az Egyesült Államokban. Mit csinált az Egyesült Államok arra a kérésre, amikor a magyar kormány azt kérte, hogy tegye lehetővé, hogy ezek az uszító eszmék ne jelenhessenek meg az interneten egy amerikai szerverről? Tudja mit csináltak, még csak nem is válaszoltak.”

Úgy tűnik Kósa Lajos a kuruc.infóra célzott, arra a portálra, amelyet a kaliforniai Healdsburg városából egy Varga Béla nevű úriember üzemeltet. Mivel sok évtizede Kaliforniában élek, és az itteni sajtó is foglalkozott a fasiszta portállal, elhatároztam hogy megérdeklődöm, érkezett-e bejelentés az amerikai hatóságokhoz a kuruc.info ügyében.

Korábban egy cikket írtam arról, hogy semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy eljárás induljon az Egyesült Államokban a kuruc.info és annak üzemeltetője, Varga Béla ellen, csak kezdeményezniük kell a magyar hatóságoknak. Ráadásul Budapesten több rendőri feljelentés is történt, hiszen a kuruc.infót bejegyző Varga Béla személyesen fenyegetett meg magyar állampolgárokat, sőt „vérdíjat” is kitűzött rájuk. (Kuruc.info – az ORFK léphetne, ha akarna)

Azt gondoltam, hogy a magyar hatóságok már megtették a megfelelő lépéseket, és felvették a kapcsolatot az amerikai bűnügyi szervekkel. Éppen ezért lepett meg Kósa úr nyilatkozata, aki szerint az amerikaiak a fülük botját sem mozgatják, és még csak válaszra sem méltatják a magyar megkeresést.

Érdeklődésemre, hogy érkezett-e bejelentés az amerikai hatóságokhoz a kuruc.info ügyében, azt a választ kaptam, hogy az amerikaiak nem is hallottak magyar megkeresésről. Ezt az FBI részéről Julie Sohn is megerősítette.

Tévedés lehet itt, gondoltam, hiszen a Fidesz alelnöke nyilvánosan jelentette be, hogy az amerikaiak semmit sem tesznek kuruc.info-ügyben. Szóval megkérdeztem Kósa urat is, hogy pontosan melyik amerikai hatóságot kereste meg az Orbán-kormány. Választ nem kaptam Kósa úrtól, viszont Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár biztosított arról, hogy ami „a hivatalos magyar jogi lépéseket illeti a kuruc.info ügyben, tájékoztatást kérek, ennek eredményét jelezni fogom”.

Ezt egy hónapja írta nekem, és azóta sem hallottam felőle. Megjegyezném, hogy Kumin úr közben egy teljes hetet(!) töltött éppen itt Kaliforniában, a magyar országimázs ügyében tárgyalt. Szerencséje volt, gyönyörű hetet fogott ki Los Angelesben, 25 fokos kellemes napsütést élveztünk, még az óceánban is lehetett úszni. Úgy tűnik, Kumin úrnak nem jutott ideje arra, hogy a kuruc.infóval is foglakozzon, mint ahogy a washingtoni magyar nagykövetségnek sem volt kapacitása erre, nem is beszélve a Los Angeles-i főkonzul úrról, Kálmán Lászlóról. Ez azért meglepő, mert a helyi sajtó részletesen foglakozott a kuruc.infóval.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]