A Szent István templom bocsánatkérése

Írta: Amerikai Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Angelo Gambatese pásztor, a magyar Szent István templom lelkésze nyilatkozatában kijelentette, hogy noha igyekeznek helyiségeiket közösségük tagjainak elérhetővé tenni, mindent megtesznek azért, hogy a templomot és híveiket megóvják a gyűlölet és az intolerancia hangjaitól. 

Forrás: Amerikai Népszava

 

Az egykori magyar negyed szívében, az Upper East Side -on a 82. utcában található templom pásztora kiemelte, hogy hamis ürüggyel kérték el a templom egyik termét a rendezvényre, a lelkészek nem voltak tisztában a program kirekesztő és rasszista jellegével.

“Különösen sajnáljuk azt a fájdalmat, amit ez a környék zsidóságának okozott. Tudnotok kell, hogy elítéljük az antiszemitizmus minden formáját – fogalmaz a nyilatkozat. – Mindig szívesen látunk benneteket a Magyar Szent István Templomban. Ha valamelyikőtök szenved, mindnyájan veszélyben vagyunk” – tette hozzá a templom pásztora.

A 82. utcai katolikus templomban mindazonáltal nem ez az első eset, hogy szélsőséges hangvételű rendezvényt tartottak. Angelo Gambatese pásztor olasz származású, nem beszél magyarul. A helyi magyarok úgy tudják, hogy a templom az egyik bázisa szélsőjobboldali csoportosulásoknak, amelyek szorosan együttműködnek a New York Polgári Körrel is. A New York Polgári Kör szoros kapcsolatot ápolt a nemrégiben megszűnt Kuruc.info nevű radikális internetes portállal. Irvinget azonban nem ők hívták meg.

*

Angelo Gambatese nyilatkozata:

Tat he community and our neighbors

1. We wish you to know that we will never, knowingly, allow our facilities to be used by any person or group that espouses racism, bigotry or discrimination in any form.

2. Unfortunately this occurred this past week when, someone, under false pretences, asked to use a room in our facility for a small gathering. We deeply regret this incident. While we wish to make our facilities available to all in our community, we will be more vigilant to protect our community from

voices of hatred and intolerance.

3. To our Jewish neighbors especially, we regret any pain this has caused you. Please know that we stand with you against anti-semitism in all its forms. When any member of our community suffers this kind of bigotry we are all in danger.

You are always welcome here at St. Stephen of .
St. Stephen of Parish
Fr. Angelo Gambatese, OFM, Pastor
July 19, 2008

 

[popup][/popup]