Zöldségesnek álcázott izraeli katonák

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

akciója vezetett összecsapásokhoz…

amelyekben legalább nyolc palesztin megsérült.

 23mideast_CA0-articleLarge

Az izraeli hadsereg viszonylag gyakran hajt végre akciókat Ciszjordániában, hogy palesztin aktivistákat, fegyvereseket fogjon el. Ezeket a műveleteket rendszerint egyeztetik a palesztin hatóság biztonsági erőivel, a gyanúsítottakat általában erőszak nélkül őrizetbe veszik.

A keddi összecsapások azt követően robbantak ki, hogy zöldségkereskedőknek álcázott izraeli katonák őrizetbe vettek egy férfit, majd katonai egységek vonultak be Tamún városába.

A palesztin fiatalok kőzáporral és Molotov-koktéllal álltak ellen, felgyújtott autókerekekkel és kukákból emelt barikádokkal igyekezték gátolni a katonai járművek továbbhaladását, és megakadályozni, hogy az izraeliek még több letartóztatást hajtsanak végre. Az izraeliek könnygázzal, gumi- és éles lövedékekkel válaszoltak a több órás összecsapásban.

Farisz Bisarat, egy tamúni lakos nyolc sérültről számolt be, köztük olyanokról, akiket éles lövedék ért. Úgy tudja, hogy a keresett férfiak az Izrael elpusztítását zászlajára tűző Iszlám Dzsihád tagjai.

A nyolcezres város több részén is kitört küzdelem szokatlan, ritka válasz az izraeliek akciójára, akik általában nem használnak éles lőszert palesztin tiltakozók ellen, csak rendkívül kiélezett, veszélyes helyzetben. Az izraeli hadsereg nem volt hajlandó az incidens kommentálására.

Címkék:Izrael, összecsapás, palesztin Ciszjordánia

[popup][/popup]