Izraelbe menekülnek a Fatah tagjai a Hamász elől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy év után végképp tönkremenni látszik a gázai övezetet közösen ellenőrző palesztin Fatah és az iszlamista Hamász együttműködése. A két szervezet ugyanis véres összecsapásokban ugrott egymásnak, és a Fatah tagjai közül sokan Izraelbe menekültek.

Forrás: Index

 

A Fatah palesztin mozgalom több mint 180 tagjának engedélyezte az izraeli hadsereg, hogy a gázai övezetet elhagyva Izraelben keressen menedéket az iszlamista Hamász szervezet üldöztetése elől.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a menekültek között huszonketten sebesültek, őket kórházba szállították. A döntés emberiességi okokból született azt követően, hogy a Gázai övezetet több mint egy éve ellenőrzése alatt tartó Hamász és a Fatah között véres összecsapások robbantak ki.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és a rivális Hamász összecsapásában szombaton a Gázai övezetben kilenc ember meghalt, és legalább 95 megsebesült.

A harcok előzményeként a Hamász biztonsági erői razziát kezdtek a Fatahhoz közelálló klán tagjainál, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők állnak a múlt héten a Gázai övezetben elkövetett robbantások mögött. E merényletek után, amelyekben öt Hamász-tag és egy kislány halt meg, több mint 300 embert tartóztattak le.
 

 

[popup][/popup]