Ünnepélyesen temették el a koncentrációs tábor egykori parancsnokát – Izrael tiltakozik

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael zágrábi nagykövete útján tiltakozott a jasenovaci koncentrációs tábor egykori parancsnokának ünnepélyes eltemetése miatt; a temetésen példaképül állították a horvátok elé a háborús bűnöst.

Forrás: STOP

 

A nagykövet tiltakozó nyilatkozatot adott ki csütörtökön, és keményen elítélte a napokban elhunyt Dinko Sakic felmagasztalását.

A zágrábi temetésen mintegy háromszáz ember gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét Sakic előtt. A ceremóniát végző pap beszéde szerint “minden becsületes horvátnak büszkének kell lennie Sakicra”.

Az izraeli nagykövet meggyőződését fejezte ki, hogy a horvátok többségét felháborította az ünnepélyes temetés, és hogy a pap szavai nem a horvátországi katolikus egyház hivatalos véleményét tükrözik. Korábban a horvátországi zsidó közösség is felháborodásának adott hangot.

Sakic a háború után Argentínába szökött, de 1998-ban kiadták Horvátországnak, ahol 1999-ben húszévi börtönbüntetésre ítélték emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt. A nácibarát horvát rezsim koncentrációs táboraiban, amelyek közül a legismertebb a jasenovaci volt, több százezer szerb, zsidó, cigány és horvát halt meg.

 

[popup][/popup]