Kilopták Obama levelét a Siratófalból

Írta: Forrás: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

A Maariv nevű izraeli bulvárlap nyilvánosságra hozta Barack Obama amerikai elnökjelölt kézzel írt üzenetét, amelyet a jeruzsálemi Siratófalnál helyezett el, és amelyben istenhez fohászkodik.

Forrás: Index

 

“Uram, védd meg a családomat és engem. Bocsásd meg a bűneimet, és segíts, hogy elkerüljem a büszkeséget és a reménytelenséget. Adj nekem bölcsességet, hogy jót és igazat cselekedjek. És tegyél engem akaratod eszközévé” – írta a King David hotel levélpapírjára, és dugta be a jeruzsálemi Siratófal kövei közé Barack Obama csütörtökön.

Pénteken a Maariv címlapon hozta a kézzel írt cetli, és rajta a jól olvasható, azonban aláírás nélküli szöveg fotóját [1]. Robert Gibbs, a demokrata elnökjelölt szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a szöveg valóban Obamától származik, mindenesetre az biztos, hogy az elnökjelölt a King David hotelben szállt meg jeruzsálemi látogatása idején. Ráadásul a Yad Vashem Holocaust-emlékhelynél a vendégkönyvbe írt bejegyzésével a cetlin látható kézírás megegyezik, írja az AP.

Izraelben nagy port kavart a pénteki címlap, számos vallási vezető kifejezte rosszallását, a legszentebb helyen, a Siratófalnál elhelyezett üzeneteket ugyanis a szerzőn kívül senki más nem olvashatja.

“Ez a lépés erőszakos beavatkozás volt az amerikai elnökjelölt és az Isten kapcsolatába”, közölte a Siratófal rabbija, Smuel Rabinovic. “A falban elhelyezett feljegyzésekhez senkinek nincs köze, csak annak, aki írta és a Teremtőnek. Tilos elolvasni vagy felhasználni ezeket a feljegyzéseket”, mondta a rabbi az AP beszámolója szerint.

A Maariv állítja, egy vallási iskola diákjától kapta a papírt, aki azonnal magához vette az üzenetet, amint Obama távozott. Egy másik izraeli lap is megkapta a feljegyzést, azonban nem hozta nyilvánosságra. Évente néhány alkalommal ürítik a Siratófalnál elhelyezett üzeneteket, a régieket elássák. Egy ideje faxon, és egy weboldalon keresztül is üzenhetnek a hívők a teremtőnek.

 

 

[popup][/popup]