Steven Spielberg lesz a Zsidó Nyári Fesztivál díszvendége

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Forrás: Híradó

 

Mint azt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója elmondta, amennyiben Steven Spielberg mégsem tud személyesen Budapestre jönni, videoüzenetére számíthatnak a fesztivál vendégei.

Vadas Vera, a rendezvény igazgatója hangsúlyozta: annak ellenére csökkentik a jegyárakat, hogy idén 8 millió forinttal kevesebb támogatásra számíthatnak, mint az előző évben.

A Zsidó Nyári Fesztivál sok szereplője visszatérő vendég. Mivel szívesen lépnek föl a nyitott szellemű fesztiválon, a programkínálat térben és időben is gazdagszik – jegyezte meg Vadas Vera, aki néhány művésszel együtt ismertette az augusztus 30. és szeptember 8. között megrendezendő fesztivál műsorát.

A fesztivált idén a Magna Cum Laude együttes nyitja meg az A38 hajón, ahol a rendezvény idejére Bulizónát alakítanak ki a fiatal közönség számára. A Rumbach utcai műemlék zsinagógában augusztus 31-én koncertezik Budai Miklós és Jánosházi Péter, akik a sajtótájékoztatón ízelítőt is adtak azokból a spanyolországi szefárd dalokból, amelyeket majd Pintér Ágnessel szólaltatnak meg.

Szeptember 6-án Dudu Fischer énekel a Dohány utcai zsinagógában. Azt a műsort adja elő, amelyet májusban a Tel-Avivi Operaházban mutatott be Izrael állam fennállásának 60. évfordulója tiszteletére. Az évfordulót más koncertek is köszöntik, például David DÍOr, a sokoldalú énekes műsora.

A zsidó kulturális hagyományt több stílusban mutatja be a Dohány utcai zsinagógabeli Kántorkoncert, amelyen a “nagy öreg”, Benzion Miller mellett két fiatal: Azi Schwartz és Yaakov Lemmer, valamint a 27 tagú Jeruzsálemi Kántorkórus mutatkozik be szeptember 1-jén.

Másnap indul ugyanitt a kétnapos klezmermaraton, amelyen a Budapest Klezmer Band, a pozsonyi Pressburger Klezmer Band, a lengyel MaxKlezmer Band és a Pannónia Klezmer Band lép föl. Szeptember 4-én László Boldizsár és a Cotton Club Singers All Stars a Pannon Filharmonikusokkal vendégszerepel.

A fesztivál záróhangversenye a Klezmirach elnevezést kapta, szeptember 8-án a nemzetközi muzsikus csapat az ashkenáz és a szefárd stílus találkozóját hozza létre. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Palya Bea és kvintettje ad műsort, de itt lép pódiumra Ladányi Andrea táncművész is szokatlan partnerrel, Borlai Gergő ifjú, de máris világhírű ütőhangszeressel. Mint azt a táncosnő a sajtótájékoztatón elmondta, a néma test és a hang ereje ütközik estjük első részében, a másodikban egy bolgár pályatársa koreográfiáját kelti életre.

Horgas Eszter is visszatérő vendége a fesztiválnak, ő Bernstein-estjének második felében a megrendítő Kaddish kamaraváltozatát szólaltatja meg Meláth Andreával, Vukán Györggyel és Kovács Tamással.

Páratlan élményt ígér Szalóki Ági, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel koncertje, Zentán és Szabadkán már sikert arattak a Kányádi Sándor fordította erdélyi jiddis népdalokkal.

A színház műfaja is jelen lesz, a Karinthy Színházban például Huszti Péter rendezésében adják elő Seress Rezső élettörténetét, a Szomorú vasárnapot, a Soproni Petőfi Színház produkcióját.

Groó Diána egy világsikert aratott színművet rendez a Spinoza Házban. Katrin Kressmann Taylor munkája, a Címzett ismeretlen két férfi, egy amerikai zsidó és egy német, őszinte, mély barátságáról szól, levelezésük tükrében. A kapcsolatot az 1939. szeptember 1-jével kezdődő borzalmak sorozata teszi tönkre – mondta a darabról a rendező.
 

 

[popup][/popup]