Vasárnap is folytatták Izrael bombázását a palesztinok

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Péntek óta zuhannak a rakéták – már több mint 130 – Izrael déli városaira, ahol az emberek képtelenek normális életet élni, mivel gyakran éjjel, hajnalban is felveri őket a légiriadó, és óvóhelyre kell menekülniük a Kasszám rakéták elől – néhány másodperc alatt. 

Péntek óta folyamatosan lövik palesztin területekről Izraelt, már több mint 130 rakétát indítottak el a Gázai-övezet közelében lévő izraeli városok – Szderót, Askelon, Asdód, Beér-Seva – felé. Vasárnap reggel az izraeli légvédelem Iron Dome nevű rakétaelhárító rendszere még a levegőben megsemmisített két becsapódás előtt álló Kasszám rakétát, kettő azonban elérte célpontját. Az egyik rakéta Askelonban, a másik pedig Eskolban ért földet.

A rakétatámadások miatt az izraeli védelmi erők és a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy szüneteltetik a tanítást a Gázai-övezet közelében – 7-40 kilométerre – található városok és települések iskoláiban vasárnap, az első tanítási napon. Ez mintegy 200 ezer iskolást érint, akik így otthonukban, az óvóhely közelében vészelhetik át a támadásokat. (Azok az iskolák, amelyek a Gázai-övezethez 7 kilométernél közelebb találhatók továbbra is fogadják a diákokat, mert ezek az intézmények megfelelő védelemmel rendelkeznek a rakétatámadások ellen.)

Az izraeli külügyminisztérium közölte: a palesztin rakétatámadások ellenére a Kerem Salom átkelő nyitva marad a Gázai-övezet felé. Ezen keresztül Izrael naponta 200 kamionnyi segélyt juttat el a palesztinoknak, valamint itt tudnak belépni a nemzetközi szervezetek alkalmazottai is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a palesztin terroristák azt követően kezdték el lőni Izraelt, hogy a légierő likvidálta a palesztin Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport parancsnokát, Zuheir al-Kaiszit, aki az IDF közlése szerint a Siinai-félszigetről tervezett merényletet végrehajtani Izrael ellen.

Szombat reggel többek között Beér-Sevára is rakéták zuhantak, ahol megszólaltak a légiriadót jelző szirénák és a lakosság óvóhelyre menekült. A hatóságok szerint a rakéta egy épületet rongált meg, de senki sem sérült meg – írja az izraeli Jerusalem Post. Beér Tuviára is rakéta zuhant, ott egy házat és egy autót rongált meg a lövedék.

Eshkolban egy negyven éves férfi közelében zuhant le egy rakéta, a férfi súlyosan megsebesült. Egy másik közelben tartózkodó embernek a rakétából kivágódó shrapnel okozott közepesen súlyos sérülést, míg egy harmadik csak könnyebben sérült meg a terrortámadásban.

Többen pedig akkor sérültek meg, amikor az óvóhelyekre menekültek, egy személyt pedig sokkos állapotban vittek el a mentőalakulatok.

Az izraeli légierő a rakétatámadásokra válaszul terrorista célpontokat bombázott. Tizenkét palesztin életét vesztette, közülük tízen az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjai voltak. További húsz személy pedig megsérült – közölte szombaton a palesztin Maan hírügynökség.

A Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) Zuheir al-Kaiszi halálát követően megtorlást ígért Izraelnek. Az izraeli légierő még pénteken likvidálta a fegyveres szervezet vezetőjét, valamint egy másik NEB-vezetőt. Ahmad Haninit. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint azért csaptak le a csoportra, mert az egy komoly merényletre készült.

Fawzi Barhoum Hamasz szóvivő szerint Izrael felelős a Gázai-övezetből záporozó rakétákért, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke pedig elítélte Zuheir al-Kaiszi likvidálását.

Az izraeli hadsereg közölte: a támadás annak a műveletnek a részét képezi, amely során Izrael igyekszik megtörni a Sínai-félszigetről tevékenykedő terrorcsoportok támadásait. Zuheir al-Kaiszi az elmúlt időben innen tervezett végrehajtani egy komoly, izraeli célpontok elleni merényletet. A hadsereg szóvivője a közleményében hozzátette: Izrael nem érdekelt a helyzet elmérgesedésében, de készen áll megoltalmazni polgárait, és a jövőben is határozottan fel fog lépni a terrorista tevékenységgel szemben.

A támadásról portálunknak egy Beér-Sevában tanuló magyar diák is beszámolt, a cikket itt olvashatja.

atv.hu – ML / Reuters / Jpost

[popup][/popup]