Veterán nácivadászt jelöl német elnöknek a baloldal

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Beate Klarsfeld veterán náci-vadászt és Izrael támogatót jelölte a németországi baloldali ellenzéki párt Joachim Gauck korábbi antikommunista aktivista és lutheránus pásztor ellenében.

 

A 73 éves hölgy mindezidáig férjével együtt arra szentelte életét, hogy tájékoztassák az embereket a Holokausztról és levadásszák azokat, akik véghezvitték bűntényeit. Klarsfeld romániai származású zsidó férjének apját Auschwitzba deportálták. Klarsfeldről köztudott, hogy erős támogatója Izraelnek, amivel különbözik pártja általános hozzáállásától.

Sokan úgy ismerik, mint Klaus Barbie felkutatóját, a korábbi Gestapo tisztet a „Lyoni mészárosként” ismerték, aki a hetvenes évekig inkognitóban élt Bolíviában. Klarsfeld közismert intézmény-ellenes nézeteiről is, 1968-ban megvádolta Kiesinger német kancellárt, hogy náci propagandista.

Ellenfele Gauck ezzel ellentétben úgy vélekedik, hogy túl nagy hangsúly került a Holokausztra és ragaszkodik hozzá, hogy az emberi történelem legnagyobb népirtását ugyanúgy kell megítélni, mint a kommunista rendszer által elkövetett bűncselekményeket.

Klarsfeld esélyei elenyészőek a választásokon, hiszen a főirányú pártok többsége ellenfelét támogatja mégis „nagy megelégedését” fejezte ki a baloldal támogatása miatt, annak ellenére, hogy azok meglehetősen kritikusan álláspontot foglalnak el Izraellel kapcsolatban.

Cem Özdemir, a német Zöld párt képviselője abban reménykedik, hogy Klarsfeld jelölése arra készteti a baloldalt, hogy „megváltoztassa durva Izrael-ellenes politikáját valamint zűrzavaros hozzáállását a közel-keleti konfliktushoz.”

2007-ben Nicolas Sarkozy a Francia Köztársaság Becsületrendjével tűntette ki Klarsfeldet és ezt követően az Élysée palotában tartott fogadáson azt mondta róla, hogy „az igazságért való küzdelmet testesíti meg”.
 

[popup][/popup]