USA: Amerikában is terrorcselekményekre készülhet a Hezbollah

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok területén is terrorcselekményeket kísérelhet meg az Irán által támogatott Hezbollah libanoni radikális szervezet, s ez aggodalomra ad okot – közölte szerdai kongresszusi meghallgatásán az amerikai belbiztonsági miniszter.  

Janet Napolitano szerint az amerikai hatóságok fokozott figyelemmel kísérik a Hezbollah tevékenységét szerte a világon. A belbiztonsági minisztérium, mint mondta, kapcsolatba lépett azokkal, az Egyesült Államok területén működő zsidó szervezetekkel, amelyek a múltban szélsőséges támadások célpontjai voltak. A veszély elhárítása érdekében a tárca szorosan együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) és más rendőrségi, illetve hírszerzési ügynökségekkel.

Napolitano ugyanakkor elismerte, hogy Washingtonnak nincsenek konkrét és hitelt érdemlő információi fenyegetésekről, de szerinte a Hezbollah jelentette veszély továbbra is fennáll, és érdemes odafigyelni.

Hétfőn Újdelhiben és Tbilisziben pokolgépes támadásokat hajtottak végre vagy kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen, s a rákövetkező napon Bangkokban is rendőrkézre került két merénylő, akik feltehetően ugyancsak izraeli diplomaták elleni merényletre készültek. Jeruzsálem azonnal Iránt tette felelőssé mindhárom fővárosban történtekért, míg Teherán határozottan elutasította a vádakat.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Washington várja az incidensekkel kapcsolatos nyomozati eredményeket. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy január végén Azerbajdzsánban is hasonló, Irán által szervezett merényletkísérlet történt az izraeli nagykövet és egy rabbi ellen, illetve korábban is voltak meghiúsult támadások izraeli és nyugati érdekeltségek ellen.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a minap ismerte el, hogy Irán nemcsak erkölcsi és politikai, hanem pénzügyi és anyagi támogatást is nyújt szervezetének. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a Hezbollah évente 100-200 millió dollárt kap Teherántól.
 

[popup][/popup]