Dörnert nem szeretik Londonban

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Liberális színház tűz alatt Magyarországon címmel nyílt levelet jelentetett meg a Guardian brit mértékadó lap tegnap este, melyben az angol színházi szakma jeles képviselői tiltakoznak Dörner György kinevezése ellen az Új Színház élére. 

A 68 aláíró között van Horthy István Sharif, Horthy Miklós Nagy-Britanniában élő unokája, Schiff András zongoraművész, valamint az Equity brit előadóművészi szakszervezet és az írószövetség vezetése.

“Aggódunk amiatt, hogy egy szélsőjobbos direktort neveztek ki Budapest egyik vezető színházának élére, és felszólítjuk a külügyminiszterünket, valamint a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, vonja vissza a döntést február 1-jéig, addig a napig, amikor a vezetőváltás megtörténik. Miután a jobboldali Fidesz- párt megnyerte a választásokat, Budapest főpolgármestere kirúgta az Új Színház direktorát, és helyére Dörner György színészt nevezte ki. Dörner pedig a romaellenes, homofób és antiszemita párt, a Jobbik támogatója.”- áll a levélben.

Amely említést tesz “a Jobbik milíciájának”, a Magyar Gárdának a feloszlatásáról, és arról is, hogy a párt elnökjelöltje nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a zsidók ” tetves, koszos gyilkosok”.

Az írás bemutatja az Új Színházat, mint egy olyan intézményt, amely magyar és nemzetközi darabokat egyaránt játszik, Schillertől Shakespeare-ig. Dörner pedig mindezt a szerinte “degenerált, beteg, liberális hegemóniát” felborítaná, és nem játszana “külföldi szemetet”, csak magyar darabokat. Köztük barátja és tanácsadója, az antiszemita Csurka István, egy vállaltan antiszemita író darabjait. A levél megemlíti, hogy számos magyar író letiltotta darabjait tiltakozásképpen.

Az írás kitér arra is, hogy az Új Színházat érintő változás talán nem az utolsó. Hiszen a Jobbik és egyéb szélsőjobbos csoportok a Magyar Nemzeti Színház ellen is hadjáratot folytatnak, mondván, hogy az ott bemutatott darabok ” obszcénok, pornográfok, homoszexuális tartalmúak, nemzet- és magyarellenesek”.

” Egy ilyen liberális, a világra nyitott színház elleni kampány része annak az elmozdulásnak, amely Magyarországon zajlik ma az intolerancia és a demokratikus értékek lebontásának irányába. A történelmi párhuzamok egyértelműek és borzongatóak”- hangsúlyozza a nyílt levél.

“Támogatjuk a magyar színházi szakmát a kinevezés elleni tiltakozásukban, és sürgetjük a saját kormányunkat, hogy szólítsa fel a magyar kormányt, változtassa meg ezt a döntést.”- zárul az írás.

A levelet 68 prominens művészeti vezető, író, rendező és színész írta alá.
 

[popup][/popup]