Szokatlan típusú békekonferencia izraeliek és palesztinok között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ami nem megy a politikusoknak, összejöhet az internet segítségével
közvetlenül az emberek között. Fiatalok alternatív palesztin-izraeli
békekonferenciát tartanak.

 

forrás:hirado.hu

Miközben az izraeli-palesztin tárgyalásokon hétvégén semmilyen előrelépés nem történt, addig a netező fiatalok kezdeményezése sokkal sikeresebb.

A napokban egészen újszerű izraeli-palesztin békekonferencia zajlik, ugyanis minden virtuális. Zsidó és arab békeaktivisták, elsősorban fiatalok, az interneten egy facebookos oldalon beszélgetnek egymással és próbálnak megoldást találni az égető kérdésekre. A Yalla nevű, több mint 45 ezer tagból álló csoport hirdette meg a kétnapos Facebook-konferenciát, amelyre három nyelven írnak: arabul, héberül és angolul.
A csoport többek között internetes játékok fejlesztésével is foglalkozik, amelynek célja egy élhető, fejlődő és békés Közel-Kelet létrehozása modellezéssel. Van egy stúdió is, ahol a különböző nemzetiségű fiatalok közösen alkotnak zeneszámokat. Ezen kívül működik ötleteket kidolgozó és megvitató alcsoport is.

A fiatalok kedd este záruló internetes békekonferenciáját üdvözölte többek között Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Mahmúd Abbász palesztin és Simon Peresz izraeli elnök. A politikusokon kívül üzent a Facebook és a Microsoft elnökhelyettese, valamint művészek is, például Andrea Bocelli énekes és Sharone Stone színész.

A csoport és a konferencia meghirdetett alapelve a szabadság, az egyenlőség, az emberi jogok tisztelete, valamint a rasszizmus és a terror elutasítása.

 

[popup][/popup]