Today’s Zaman: izraeli pilóta nélküli repülők kémkedtek a PKK támogatására Törökországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael által irányított Heron típusú pilóta nélküli repülőgépeket
figyeltek meg az elmúlt hónapokban Hatay és Adana török tartományokban,
amelyek a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) kémkedtek – közölte szerdán
török hírszerzési értesülésekre hivatkozva a Today’s Zaman című török
napilap honlapja.

forrás:galamus.hu

 

Török hírszerző ügynökségek azt követően készítették el a jelentést, hogy nem egészen két hónappal ezelőtt két izraeli Heron felderítő gépet fedeztek fel Hatayban és Adanában. A titkosszolgálat szerint a drónok a török hadseregről gyűjtöttek hírszerzési információkat a PKK térségbeli műveleteinek támogatása céljából.

A jelentés azt állítja, hogy a PKK a szóban forgó információk alapján telepítette Észak-Szíriába kiképző táborait, közel Hatay tartomány határához, ahol viszonylag gyengék a török határőrposztok.

A jelentés szerint az iskenderuni török haditengerészeti támaszpont elleni 2010-es támadást vezénylő Kenan Yildrizbakan, a PKK egyik tagja többször is Izraelbe utazott, erősítve azt a gyanút, hogy kapcsolat lehet Izrael és a szakadár kurd szervezet között. A dél-törökországi Hatay tartományban lévő támaszpont elleni, 2010 júniusában elkövetett rakétatámadásban hét katona meghalt, hat másik megsebesült.

A hatóságok nyomozást kezdeményeztek a PKK-t is magába foglaló Kurd Közösségek Szövetsége (KCK) nevű ernyőszervezet ellen, amelynek során lehallgatták a szervezet két tagjának telefonbeszélgetését. Mehmet Veysi Dilekci és Mesude Yasak itt említést tett egy 400 teherautóból álló konvojról, amellyel egy izraeli civil szervezet – a Star Daily szerint a Hae Ansej Targum – küldött segélyt a PKK-nak 2010-ben. A KCK két tagját decemberben fogták el Siirt délkelet-anatóliai tartományban.

[popup][/popup]