Kiállt egy igaz ügy mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Louise von Dardel szerint nagybátyja, Raoul Wallenberg a mai fiatalok számára is példakép lehet.

 

forrás: nol.hu

 

Tizenöt éves korától folyamatosan híres nagybátyjához hasonlítgatta magát. Állandóan azt találgatta, bizonyos élethelyzetekben Raoul Wallenberg hogyan döntött, mit tett volna. Negyvenévesen rájött, ennek semmi értelme. Sokkal többre jut, ha megpróbálja kideríteni, milyen ember volt valójában a több tízezer magyar zsidó életét megmentő hős.

– Megértettem, Raoul nem földöntúli erővel felvértezett szuperhős, hanem normális ember volt. Olyan, aki látta, egy ordas korszakban mit jelent az élet és a halál, mit jelent kiállni egy igaz ügy mellett. Tudta, van egy döntése, s az a döntés milyen következményekkel jár – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga, a Wallenberg család szóvivője.

Louise von Dardel a magyarországi Wallenberg-emlékév megnyitójára érkezett Budapestre. A híres iparmágnás és bankárcsalád tagja megható, egyben nemes gesztusnak nevezte, hogy Magyarország ilyen nagy ívű eseménysorozattal tiszteleg a száz évvel ezelőtt született svéd diplomata és embermentő emléke előtt. Wallenberget 1945. január 17-én a Budapestet elfoglaló szovjet csapatok vették őrizetbe, majd nyomtalanul eltűnt.

A közgazdász végzettségű, évtizedek óta Párizsban élő, háromgyermekes asszony Guy von Dardelnek, Wallenberg egyik féltestvérének a lánya. A 2009-ben 90 éves korában elhunyt Guy von Dardel egész életét mostohabátyja felkutatásának szentelte.

A Genf melletti híres CERN nukleáris kutatóintézet alapításában is szerepet vállaló fizikus többször járt a Szovjetunióban és Oroszországban, petíciókkal ostromolta a svéd kormányt is. A kutatáshoz, a beszerzett információk és a dokumentumok elemzéséhez felhasználta a CERN szuperszámítógépeit. Mivel a szovjetek, majd az oroszok semmiféle kézzelfogható bizonyítékkal, csak kétes eredetű papírokkal szolgáltak, Guy von Dardel élőnek hitte testvérét.

Louise von Dardel is úgy gondolja: nagybátyja a szovjetek által megadott időpontnál akár évtizedekkel is tovább élt. Különösen fontos személyiségként, számozott rabként őrizték. Moszkvai verzió szerint a szovjetek által az amerikai titkosszolgálat ügynökének tekintett svéd 1947. július 17-én halt meg a híres-hírhedt Lubjanka börtönben – ezt a verziót a Wallenberg család azonban a mai napig nem fogadja el.

Louise gyerekfejjel gyakran hallotta: „oh, milyen szerencsés vagy, hogy ilyen híres ember és nagy hős a nagybátyád”. Érdekes módon otthon viszont a nagybácsi nem volt beszédtéma, miközben Guy von Dardel szinte megszállottan kutatott. – Az első emlékem Raoulról, hogy tulajdonképpen nincs emlékem. A személyét körülvevő misztikum miatt is úgy gondoltam, hogy a sarkáig sem érnék fel – mondta a nagybátyjára arcvonásaiban is hasonlító unokahúg.

A fordulatot az hozta, hogy a zsidómentő diplomatának szentelt párizsi kiállítás nyomán a közgazdász végzettségű Louise von Dardel otthagyta üzleti tanácsadói munkáját. Elkezdett interjúkat készíteni mindazokkal – rokonokkal, barátokkal, egyetemi és katonatársakkal, holokauszt-túlélőkkel –, akik ismerték Wallenberget. – Az életem gyökeres fordulatot vett, többé nem próbáltam magamat Raoulhoz mérni – tette hozzá.

Az interjúk során meglepetten szerzett tudomást arról, hogy nagybátyjának mennyire jó humora volt, milyen remekül utánzott politikusokat és állatokat. – Raoul tudott a koncentrációs táborokról, de a barátai nem szerették ezt a témát, és nem is hittek neki. A Wallenberg családban, illetve a svéd közvéleményben is fura, hóbortos figurának tartották – mesélte Von Dardel. Majd hozzátette: míg a francia iskolákat végzett fiai tanultak az 1944 júliusa és decembere között Budapesten szolgálatot teljesítő különmegbízottról, a svéd iskolai történelemkönyvekben Wallenberg nem szerepel. A tanárok belátására van bízva, hogy beszélnek-e a sok üldözött zsidónak védútleveleket adó követségi titkárról.

Louise von Dardel nem először jár Budapesten. A Wallenberg Emlékbizottság tagja fontosnak tartja, hogy itt is elmegy középiskolákba, és találkozik diákokkal. – Ahogy Raoul engem inspirált, ösztönözheti a mai fiatalokat is. Hitt abban, hogy helyesen cselekszik, amikor a bajban lévőkön segített – hangoztatta. Ez az üzenet szerinte ma, a gazdasági válság idején különösen aktuális.

[popup][/popup]