Nem kockáztathatjuk ennek az országnak a létét – interjú Joszi Peled izraeli miniszterrel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik térnyerése aggasztja, a magyar kormánynak viszont hálás a
holokausztmegemlékezésért Joszi Peled izraeli miniszter, aki a
Wallenberg-emlékév alkalmából látogatott Budapestre.
 

 

 

forrás:origo.hu

 

Az egykori tábornok szerint Izrael éberen figyeli az arab országok viharos változásait, de beavatkozni semmiképpen sem akar. Irán ellen viszont minden rendelkezésre álló eszközt bevethetőnek tart, és az új iszlamista pártoknak sem előlegezi meg a bizalmat.

Azért jött Magyarországra, hogy részt vegyen a Raoul Wallenberg svéd diplomata emlékére rendezett megemlékezésen. A Wallenberg-emlékév egy olyan ember előtt tiszteleg, aki több ezer zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. Ugyanakkor azzal is biztosan tisztában van, hogy Magyarországon az elmúlt években az antiszemita radikalizmus is megerősödött. Milyen érzésekkel érkezett ebbe az országba?

Azért jöttem ide, hogy megadjam a kellő tiszteletet Raoul Wallenberg emlékének. Ez az ember kockáztatta az életét az erkölcsi elveiért, ezt nem szabad elfelejteni, rá és a holokausztra is újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat. Az új magyar politikai mozgalmak viszont nagyon-nagyon aggasztanak minket. Nemcsak arról van szó, hogy radikális mozgalmak születnek, hanem arról, hogy sokan már tagadják is a holokausztot. Harcolnunk kell ez ellen, emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a holokauszt megtörtént. Az izraeli kormány, az izraeli nemzet ezért is nagyra értékeli, hogy a magyar kormány úgy döntött, megünnepli Raoul Wallenberg századik születésnapját.

A Külügyminisztériumban egy pénteki sajtóbeszélgetésen Németh Zsolt külügyi államtitkár arról beszélt, hogy Wallenberg emléke a kommunizmus bűneinek feltárására is alkalmat adhat, hiszen a diplomata végül a Szovjetunióban halt meg. Mit gondol erről az interpretációról?

 

[popup][/popup]