Mindent elmondanak Raoul Wallenbergről Berlinben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Állandó kiállításon mutatják be Raoul Wallenberg életét és tevékenységét Berlinben. A Mauermuseum tárlatát kedden nyitották meg.

 

 

forrás: hvg.hu

 

A 100 éve született svéd diplomatáról szóló kiállításnak a német főváros egyik legnépszerűbb múzeuma adott helyet. A berlini fal történetét feldolgozó Mauermuseumban egy egész termet foglal el az új állandó kiállítás, amelyet a magyarországi Wallenberg-év kezdetének napján  nyitottak meg.

A múzeumot létrehozó és üzemeltető civil szervezet hosszú ideje foglalkozik Wallenberggel, mivel az alapító, Rainer Hildebrandt a Kampfgruppe gegen Unmenschlichkeit (embertelenség ellen küzdő harci osztag) elnevezésű egykori nyugat-berlini antikommunista szervezet tagjaként a Wallenberg-családdal közösen kutatta a diplomata sorsát.

A Checkpoint Charlie nevű világhírű egykori határátkelőnél működő múzeumban azért is szenteltek kiállítást Raoul Wallenbergnek, mert a szervezet feladatának tartja az emberi jogok érvényesüléséért folytatott erőszakmentes küzdelem nagy alakjai emlékének ápolását is, így Gandhitól Lech Walesáig egy sor személyiséget bemutattak már időszaki kiállításokon.

A Wallenbergről szóló állandó kiállítás látogatói megismerkedhetnek a svéd diplomata életével és 1944-45-ös budapesti tevékenységével, amellyel csaknem 100 ezer ember életét mentette meg, valamint eltűnésének történetével. A tárlaton bemutatják azt is, hogyan él tovább Wallenberg legendája.
 

[popup][/popup]