Váratlanul elhunyt Towje Kleiner, a német színész és forgatókönyvíró.

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

63 éves korában január 9-re virradóra elhunyt Towje Kleiner, a
Pumukliból ismert német színész és forgatókönyvíró. Bár a filmezéstől
már egy ideje visszavonult, halála mindenkit váratlanul ért.

 

forrás:femina.hu

-Mindenkit váratlanul ért a halála! Elhunyt a népszerű színész63 éves korában –

Az utóbbi években sok időt töltött életének egyik fontos helyszínén, Izraelben, ahol színészmesterség órákat adott.

Towje Kleiner 1948. április 4-én született Németországban, a Bayern tartományban található Föhrenwaldban. Zsidó szülők fiaként jött a világra, akik túlélték a holokausztot.

Már gyerekként világpolgárnak mondhatta magát: Izraelben, Svédországban, Kanadában, Angliában, Argentinában és Németországban nőtt fel.

1967-ben lépett először színpadra az izraeli Yiddish Színházban, ahol 1969-ig szerepelt. A német közönség 1974-ben a Münchner Geschichten több részében Achmed szerepében találozott vele először.

A szélesebb publikumot az 1980-as évek elején hódította meg egy másik tévésorozattal, a Der ganz normale Wahnsinnel.
Pumuklival is szerepelt

Ausztriában is ismert volt. 1984 és 1985 között a Der Sonne entgegen német-osztrák, valamint 1990 és 1992 között a Wenn das die Nachbarn wüßten osztrák szériákban is szerepelt.

A gyerekek körében a német-magyar koprodukcióban megalkotott rajzfilmsorozattal, a Pumuklival aratott nagy sikereket. A csínytevéseket szívesen elkövető vörös hajú kis manó, aki képes láthatatlanná válni, Éder Mester asztalos műhelyében élt. Kleiner éveken át alakította Odessi kapitányt. Az ő hajójára kerül a komisz manó a kék hajómanó meghívására.

A rajzfilmből készült egyik mozifilmben, a hazánkban is forgalmazott a Pumukli és a kék hajómanóban is ezt a figurát testesítette meg. A magyar közönség a Tetthely című bűnügyi sorozat több részéből is ismeheti.

A Bahlsen cég reklámfigurájaként is ismert volt, a hetvenes években pedig Ausztriában a Camparit reklámozta. Dolgozott a Bayerischen Rundfunknak és forgatókönyveket is írt. Többnyire kapkodásra hajlamos, kaotikus figurákat formált meg. A kollégái által szeretetreméltó életművésznek titulált színész szenvedélyes óragyűjtő is volt.

[popup][/popup]