Washington Post: Magyarország az autokráciába rohan

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A The Washington Post szerkesztőségi cikke. A cikk mellett közölt
magyarázat szerint a szerkesztőségi cikkek a The Washington Post mint
intézmény véleményét tükrözik, amelyeket a szerkesztő bizottságban
folytatott viták alapján a szerkesztők közösen dolgoznak ki.
 

 

forrás:galamus.hu
 

Miközben az Európai Unió Görögország és Olaszország problémáira figyelt, egy potenciálisan mélyebb kihívás alakult ki a közép-európai Magyarországon, a szovjet tömb egykori, ma a NATO-hoz és az Európai Unióhoz tartozó részében. Magyarország, amely még a saját pénznemét, a forintot használja, a fizetésképtelenséggel kacérkodik. Tízéves államkötvényeinek kamatai 10 százalék körül járnak, vagyis messze a fenntartható szint felett vannak.

Magyarországnak azonban más problémája is van. Jobboldali nacionalista kormánya támadást indított a kormányzás demokratikus rendszere ellen. Parlamenti kétharmados többségét felhasználva átvitt a parlamenten egy új alkotmányt és egy sor sarkalatos törvényt, amelyek a kormányzó pártnak elsöprő hatalmat biztosítanak a bírósági rendszer, a média, az egyházak és a központi bank felett. A január 1-jén hatályba lépett új alaptörvénnyel és törvényekkel Orbán Viktor miniszterelnök kormánya ma jobban hasonlít Oroszország és Fehéroroszország tekintélyelvű rezsimjeire, mint az uniós tagtársak demokráciáira.

Mintegy 270 bírót nyugdíjba kényszerítenek, és Orbán közeli szövetségesének adták a kizárólagos hatalmat új bírók kinevezésére, és ugyanő döntheti el, melyik eljárást melyik bíróságra szignálják ki. Az egyházaktól 14 kivételével megvonták a hivatalos elismerést, ezzel elveszítik adókedvezményeiket és az iskoláik fenntartásához az állami hozzájárulást egyebek mellett az episzkopális és a metodista egyház, több zsidó felekezet és az összes muzulmán szekta. Az új médiatanács, amelyet Orbán hívei ellenőriznek, megvonta a frekvenciaengedélyt a vezető ellenzéki rádióadótól. A választási körzeteket úgy rajzolták át, hogy a kormányzó párt, a Fidesz, amely a legutóbbi három választás közül kettőt elvesztett, ilyen választókörzetekkel megnyerte volna mind a hármat.

Orbán figyelmen kívül hagyta az egyre szaporodó bírálatokat, amelyekkel az európai és nyugati kormányok, köztük az Obama-kormányzat illették a kezdeményezéseit. Ehelyett december utolsó heteiben még sokkal több törvényt vert keresztül, köztük egy olyat is, amely megfosztja a Nemzeti Bankot a függetlenségétől, és egy másikat, amely rögzíti az egykulcsos adót – mindkettőt úgy, hogy megnehezítse a jövendő kormányok számára a megváltoztatásukat. Ez eszközt adott az Európai Unió Bizottságának, ugyanis az uniós szerződések megkövetelik a központi bank függetlenségét. Miközben a magyar kormánynak kétségbeejtően szüksége van finanszírozásra, Brüsszel és a Nemzetközi Valutaalap világossá tette, hogy nem lesz segítség, ha nem változtatják meg a törvényeket

Az eleinte dacos Orbán most tárgyalót küldött, hogy találkozzon az IMF-fel Washingtonban, és a hétvégén arra célzott, hogy a központi bank kérdésében retirálhat. Ám az Európai Uniónak, amely ezen a héten szándékozik megvitatni Magyarország ügyét, nem kellene csak a pénzügyi szférára korlátozni önmagát Orbán hatalomkoncentrációjának visszaszorításában. A bírósági rendszert, a vallási testületeket és a médiát irányító új törvények összeegyeztethetetlenek az alapvető emberi jogokkal és a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal. A közösség alapjellegének megsértése lenne, ha az Európai Unió ezeket megtűrné egyik tagállamában.

[popup][/popup]