Nicaragua elnöke Izraelen köszörülte nyelvét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Atomfegyvereinek megsemmisítésére szólította fel Izraelt Daniel Ortega
nicaraguai elnök saját keddi beiktatási ünnepségén, amelyen jelen volt a
latin-amerikai körúton járó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

 

 

forrás:hvg.hu

 

Nicaragua felszólította Izraelt atomfegyvereinek megsemmisítésére. Daniel Ortega elnök – aki második elnöki ciklusát kezdi el – támadta Irak és Afganisztán amerikai “megszállását”, és elítélte a hatalomból háborúban elűzött Moammer Kadhafi líbiai diktátor megölését. A beiktatási ceremónián Ahmadinezsád mellett Hugo Chávez venezuelai elnök is jelen volt.

A nicaraguai politikus kiállt amellett, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés célú felhasználására. A Nyugatnak az a gyanúja, hogy az Iszlám Köztársaság nukleáris programja atomfegyver kifejlesztésére irányul. “Biztos vagyok abban, hogy békét lehet teremteni a térségben csupán olyan megbeszélések kezdeményezése által, amelyek során felvázolnák az izraeli atomfegyverek megsemmisítésének lépéseit” – jelentette ki az egykori marxista gerillaparancsnok. De a nyugati hatalmak nem vesznek tudomást az atomfegyverrel rendelkező államokról, és egy olyat fenyegetnek, amely csak békés célokra akarja felhasználni a nukleáris energiát – magyarázta a 66 éves Ortega Iránra célozva.

Általános az a vélekedés a világban, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverekkel, bár ezt a zsidó állam soha nem ismerte el. Nicaragua 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel, miután az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy török hajórajt, amely a Gázai övezetbe készült, és az intézkedés erőszakos, halálos kimenetelű incidenssé fajult. A jóléti programmal kampányoló Ortega novemberben elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

[popup][/popup]