Gyász! Meghalt a 20. század egyik legnagyobb zongoristája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A bolgár Alexis Weissenberg – akit a huszadik század egyik legnagyszerűbb előadójának tartottak – 82 éves volt.  

 

forrás:zene.hu

 

A zeneművészet kiválósága 1929-ben zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot Szófiában, alig három éves volt, és már a zongora előtt próbálgatta szárnyait. Első nyilvános előadását nyolc évesen tartotta – számol be a BBC.

A bolgár nemzeti rádió jelentése szerint Weissenberg hosszan tartó betegségét követően vasárnap halt meg a svájci Luganoban.

Vezhdi Rashidov kulturális miniszter virtuóz zongoristának nevezte a muzsikust, akit eredetileg édesanyja tanította zongorán játszani. Tíz éves korában azonban menekülni kényszerültek: édesanyjával együtt Törökországba akartak menni a növekvő európai fasizmus elől, de elfogták őket, és koncentrációs táborba vitték őket.

A szinte biztos haláltól a gyermek muzsikusi vénája, no és egy harmonika mentette meg őket, amelyet még nagynénjétől kapott. Egy német őr, aki szerette a zenét megengedte Weissenbergnek, hogy játsszon, és ennek köszönhetően három hónap múlva már egy Isztambulba tartó vonaton találták magukat.

Ezután a jeruzsálemi zeneakadémián tanult és az Izraeli Filharmonikusokkal is fellépett Leonard Berstein irányítása alatt. Ezt követően, 1946-ban a new yorki Juilliard Zeneiskola hallgatója lett.

Weissenberg 10 éven át turnézott Európában és az Egyesült államokban. 1956-ban Párizsba költözött, ahol a következő évtizedet további tanulással, és immár tanítással töltötte.

A ’60-as ’70-es évek alatt több felvételt is készített, ezek közül talán a legszélesebb körben ismertek a Rachmaninoff és Tchaikovsky concerto-k, amelyeket Herbert von Karajannal rögzített.

[popup][/popup]