Izraeli turistákat akartak felrobbantani Bulgáriában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli turisták elleni terrorcselekményt hiúsítottak meg a napokban Bulgáriában – közölte hétfőn a news.bg hírportál. Múlt kedden robbanószerkezetet találtak egy autóbuszban, amelynek a török határról egy bolgár síparadicsomba kellett volna szállítania izraeli turistákat – idézte a honlap az izraeli köztévét.

 

forrás:hvg.hu

 

A bolgár határrendőrség emberei titkosszolgálati értesülések alapján találták meg a robbanóanyagot tartalmazó utazótáskákat. A rendőrség kihallgatta az autóbusz sofőrjét, a kormány pedig katonákat küldött az izraeli turisták által látogatott bolgár síközpontok őrzésére.

Az izraeli televízió katonai kommentátora elképzelhetőnek nevezte, hogy a merényletkísérletet a Hezbollah radikális libanoni szervezet parancsnoka, Imad Mugnije meggyilkolásának közelgő negyedik évfordulójához időzítették.

A bolgár hírportál szerint a helyi biztonsági erők vizsgálják, hogy a tervezett merényletnek köze lehetett-e a Hezbollah egy állítólagos európai terrorista sejtjéhez.

A világ egyik legkeresettebb terroristájaként számon tartott Imad Mugnijét egy autóba rejtett pokolgép robbanása ölte meg 2008. február 12-én a szíriai fővárosban, Damaszkuszban. A Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah Izraelt vádolta a robbantás elkövetésével, Izrael viszont tagadta, hogy bármilyen köze lenne a merénylethez.

[popup][/popup]