Emlékév Janusz Korczak tiszteletére Lengyelországban

Írta:   - Rovat: Hírek - lapszemle

Varsóban megnyitották a Janusz Korczak-emlékévet, melynek során egyebek közt kiállítások, előadások és tanárképzés keretében idézik fel a gyermekbarát zsidó orvos, pedagógus és író személyét és időtálló eszméit.

 
Forrás: MTI

 

 

Janusz Korczak.jpgOlga Zieniewicz, a megnyitónak helyet adó Zsidó Történeti Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy mártírhalálának 70. évfordulóján elsősorban Korczak pedagógiai és pszichológiai nézeteinek, valamint nevelési gyakorlatának korszerűségét és aktualitását szeretnék bemutatni.

Krystyna Starczewska pedagógus, az egyik vezető varsói magániskola igazgatója felidézte Korczak alapvető pedagógiai elvét, mely szerint a gyerek a nevelő egyenrangú partnere. “A gyerek nem ember lesz, hanem már az, és emberként is kell kezelni, nem pedig anyagként, amelyből majd embert formázunk” – idézte.

Janusz Korczak, eredeti nevén Henryk Goldsmith varsói zsidó családból származott. 1878. július 22-én született, orvosi tanulmányait Varsóban, Berlinben, Londonban és Párizsban végezte.  Életét a gyermekeknek szentelte, üdülőtáborokat szervezett a szegényeknek, javítóintézetet és árvaházakat alapított. 1929-ben könyvet adott ki a gyermekeknek a tisztelethez való jogáról, 60 évvel megelőzve az ENSZ ilyen jellegű dokumentumát. 1940-ben a varsói gettóba került, és amikor két évvel később a nácik felszámolták azt, 200 árvaházi növendékével és munkatársaival a treblinkai haláltáborba került, ahonnan már senki sem tért haza.
 

[popup][/popup]