Árulás, megaláztatás – nők miatt lépnek ki ultraortodox zsidók az izraeli légierőtől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Leszerel az izraeli légierőtől a vallási előírásokat szigorúan követő
zsidók egy csoportja, amennyiben nőkkel is kapcsolatba kell kerülniük
szolgálati idejük alatt – írta szerdán az Ynet izraeli hírportál. 

forrás: hvg.hu

 

Az ultraortodox katonák egy nappal a légierő főrabbijának lemondását követően jelentették be kilépésük tervét. A főrabbi azért távozott posztjáról, mert a hadsereg vezetése kijelentette, nem hajlandó eltekinteni a mélyen vallásos katonák jelenlététől az olyan rendezvényeken, ahol a közönség soraiban vagy a felszólalok között nők is találhatók. Az ultraortodox zsidók vallási tanításokra hivatkozva ragaszkodnak a nemi szegregációhoz.

A katonák a hadsereg egy különleges programjának tagjai, amelynek keretein belül lehetőségük van a vallási tanítások szigorúan vett értelmezését betartva részt venni a védelmi feladatokban. Ugyanakkor az egyik katona szerint a hadsereg a férfi-női közös rendezvényeken való részvételre kényszerítésükkel elárulta és megalázta őket. A hadsereg egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője az ultraortodox közösség “összehangolt lépésének” nevezte a katonák bejelentését.

Ezzel párhuzamosan Jákov Mergi izraeli vallásügyi miniszter egy szerdai interjúban azzal vádolta a médiát, hogy eltúlozza az ortodox és a szekuláris zsidók közti ellentétek mértékét, miután a közelmúltban a helyi sajtó számos vallási atrocitásról számolt be. Ugyanakkor a miniszter elismerte, hogy amennyiben békés párbeszéd útján nem találnak megoldást a problémára, a vallási szembenállás “szétszakíthatja az izraeli társadalmat”.

[popup][/popup]