Külföldi sajtó Magyarországról – Amerikai, brit, belga, francia, német, olasz, osztrák, és szlovák lapok a belpolitikáról (4. rész)

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A bécsi Der Standard írása szerint Orbán “önkényuralmi rendszert” épít
ki Magyarországon, majd a szerző párhuzamot vont Vlagyimir Putyin orosz,
Hugo Chávez venezuelai elnök, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és
Orbán Viktor hatalomgyakorlási módja között, mondván, mindegyik esetben
olyan berendezkedésről van szó, amely “már nem demokrácia, de még nem is
teljesen diktatúra”. 

 

 

forrás: mti

 

A Der Standard külön cikkben számolt be a hétfő este az Operánál lezajlott, “a lappangó demokrácialeépítés” miatti tüntetésről is.A Magyarországról író számos olasz napilap közül a Corriere della Sera “Haidertől a Magyarországról való csendig: hol van Európa?” címmel Pierluigi Battistatól közölt vezércikket. “Ha létezne a demokrácia Maastrichtja, Európának azonnal követelni kellene Magyarországtól a szabadság és a demokratikus civilizáció minimális paramétereinek tiszteletben tartását, melyek lehetővé tennék megmaradását az európai családban”.

Battista arra emlékeztetett, hogy a “politikai korrektségért hisztériázó” EU 2000-ben szankciókat vezetett be Haider Ausztriája ellen, most “fagyos közömbösséget” tanúsít a magyarországi veszéllyel szemben. A Corriere szerint a januárra tervezett római Monti-Merkel-Sarkozy találkozó alkalom lehetne “a tiltakozó budapesti lakosokkal vállalt szolidaritás kifejezésére”. A La Repubblica három oldalas helyszíni tudósítással számolt be a budapesti eseményekről, illetve Heller Ágnessel készített interjút.

A torinói La Stampa “Az ősi kór, mely megmérgezi Magyarországot”, az Il Foglio “Orbánnak túl sok pénz hiányzik ahhoz, hogy magyar Ducét játsszon” címmel írt cikket. Elsősorban ismertetik, és nem kommentálják a magyarországi tüntetéseket és az uniós állásfoglalásokat a vezető lengyel napilapok, ugyanakkor a baloldali liberális Gazeta Wyborcza “A magyaroknak elegük van” és “Süllyed az Orbánomika” címmel közölt szerdán bíráló hangnemű cikkeket Magyarországról.

A Gazeta Wyborcza címoldalán beszámolt a hétfői budapesti tüntetésekről, populistának nevezve a miniszterelnök lépéseit. Pawlicki “A magyaroknak elegük van” címmel külön írást is jegyez, melyben kitér a Klubrádió, az index.hu ügyére, valamint az ellenékiek tiltakozására is. A Dziennik Gazeta Prawna gazdasági-közéleti napilap “Európai vita a magyar demokráciáról” címmel a magyar kormány döntéseit követő uniós visszhangról írt, a Rzeczpospolita pedig a devizatartalék esetleges felhasználását elemzi.

 Szlovákia számára nagyon fontosak a magyarországi fejlemények, mert Orbán Viktor kormányzása példa lehet Robert Fico számára – vélekedik “Ficot Pesten kell megállítani” című kommentárjában a Sme című liberális szlovák napilap. “A szlovák Orbán figyelemmel kíséri mi történik a Dunától délre, feljegyzéseket készít magának és szorgalmasan gyűjti az ötleteket. Különösen azt figyeli, mi az, ami Orbánnak átmegy (Európában), s ami neki is átmehetne, ha valóban nekiáll a munkának” – írta Peter Morvay.

A baloldali Pravda a Tanulságos Magyarország című kommentárjában azt állítja, hogy Magyarország a diktatúra felé halad. “Az, ahová Orbán Viktor és az ő Fidesze haladnak, az a diktatúra. Az, amit szétvernek, az a liberális demokrácia” – írta Peter Javurek. Magyarország mostani történetéből Szlovákiai számára a tanulság: “Semmiféle egyedülálló sziget Európában nem lehetséges.

A magyarokat a fideszes nemzeti egység nem menti meg, ha a csőd előtt fognak állni. És nem mentik meg őket a dicső múltról szóló szavak sem, ha nem fognak tudni megegyezni az Európai Unióval és a nemzetközi intézményekkel. Ezt követően csak egyvalami mentheti meg őket: Orbán Viktor nyomdokain lassan visszatérni abba a pontba, ahol az elhagyta a demokráciát” – zárja írását Peter Javurek

 

[popup][/popup]