Vallási ellentét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több ezer demonstráló vonult utcára tegnap este egy Jeruzsálem melletti
településen, ahol korábban ultraortodox zsidók csaptak össze
rendőrökkel, írta tegnap a Haaretz izraeli lap. A tüntetést jogi
aktivisták szervezték, akik a demokráciáért és nemek közti egyenlőségért
küzdenek.

 

 

forrás: nepszava.hu

Simon Peresz izraeli elnök tegnap arra szólította fel népét, hogy vegyenek részt a vallási fanatizmus elleni megmozduláson, miután a radikális ultraortodox zsidók már két napja lázonganak Beit Semesben. “Egyesíteni kell a nemzetet a többség védelme érdekében. Ez mindenki felelőssége. Egy emberként kell védenünk Izrael állam karakterét azoktól, akik veszélyeztetik a nemzeti összetartozást” – fogalmazott az államfő. Benjamin Netanjahu kormányfő szigorú fellépést ígért azok ellen, akik a női egyenjogúság ellen tiltakoznak Izraelben.

Vasárnap összecsapások törtek ki az ultraortodox zsidók és a rendőrök között Beit Semesben, számolt be róla a Reuters hírügynökség. A hatóságok hétfőn megpróbálták eltávolítani a női egyenjogúság ellen kampányoló táblákat a faluból, a több száz tüntető ekkor kövekkel és tojásokkal dobálta meg a biztonsági erők tagjait. Egy rendőr megsérült, és számos demonstrálót őrizetbe vettek. A településen élő ortodox zsidó férfiak a női egyenjogúság ellen tiltakoznak: a buszon, utcán, közhelyeken elkülönítenék a nőket és férfiakat, valamint a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok betartatását akarják elérni.

A konzervatív ultraortodox és a világias zsidók közötti összetűzés által Beit Semes a címlapokra került. A demonstrálók két tévé stábot is zaklattak, akik a helyszínen szerettek volna forgatni, írta a BBC brit közszolgálati adó. A tizes csatorna munkatársait körbevették és inzultálták, míg a kettes csatorna mikrobuszát kövekkel dobálták meg, az operatőrt pedig tojással. Utóbbi a napokban közölt le egy felvételt, melyen egy nyolc éves, amerikai származású kislány, Naama Margolese arról mesél: fél gyalog iskolába menni, mert az ultraortodox férfiak megijesztik, rákiabálnak. Vélhetően ez váltotta ki a helyi radikálisok haragját.

Egy ultraortodox aktivista tegnap kiadott közleményében elítélte az erőszakot, és arra kérte a média képviselőit, “kerüljék a szándékos provokációt és ne vessenek rossz fényt a békés helyiekre, akik hitük szerint élik életüket”. Az ultraortodox zsidók Izrael lakosságának tizedét teszik ki, a magas születési arány miatt azonban számuk rohamosan nő.

 

[popup][/popup]